Nógrád Vármegye Önkormányzata

Elkészült az Országos Közhiteles Víziközmű Kataszter
Örömmel értesítjük, hogy elkészült az egységes szerkezetű, folyamatosan on-line elérhető, országos közhiteles víziközmű kataszter.
A projektet az NFP Nemzeti Fejlesztési Programiroda Nonprofit Kft. valósította meg az Európai Unió Kohéziós Alapja és Magyarország Kormánya társfinanszírozásában.
A projekt célkitűzése volt, hogy 15 hónap alatt modern technológiákkal és eszközökkel létrehozza az egységes térinformatikai alapokon nyugvó víziközmű térképi nyilvántartást, amely egy kiterjedt és részletes kataszter.
A projektet bemutató tájékoztató füzetet ide kattintva érheti el
A projekttel kapcsolatos bővebb információkat a www.vikka.hu oldalon kaphatnak a tisztelt érdeklődők. 

Tisztelt Érdeklődők!

Vidnyánszky Attila, a Magyar Teátrumi Társaság elnöke, valamint Polyák Albert, a Nemzeti Művelődési Intézet megbízott főigazgatója arról tájékoztatja Önöket, hogy 2015. június 6-án Mágocson hivatalosan is elindul a Nemzeti Művelődési Intézet és a Magyar Teátrumi Társaság közös kezdeményezése, mely a közösségi színjátszó körök beindítását, szakmai támogatását célozza meg.A programban 6 megye, 25 kistelepülésének – jellemzően falvak – amatőr színjátszó csoportjai vesznek részt, melyek színházi szakemberek, művészek segítségével 6 hónap alatt létrehoznak egy színpadi előadást. Az elkészült alkotások 2016 januárjában a Magyar Kultúra Napja alkalmából budapesti Nemzeti Színházban kerülnek majd bemutatására.Előzetes vizsgálatok alapján a projektbe bevont kistelepülések többsége jelentős színjátszó hagyományokkal rendelkezik, amely tradíciók valamilyen oknál fogva megszakadtak. A projekt kiemelt célja ezek továbbvitele és újraszervezése. További cél olyan élményközpontú tanulási színtér megvalósítása, amelyben komplex művészeti és közösségformáló tevékenység kap helyet a színjátszó körökben megvalósuló sokirányú kompetencia fejlesztés eredményeként.Nógrád megyében az alábbi településeken indul el a program: Bárna, Mátranovák, Balassagyarmat. 


 Kedves Érdeklődők!
A Pázmány Péter Katolikus Egyetem Jog-és Államtudományi Kar Deák Ferenc Továbbképző Intézet vezetőjének megkeresése alapján teszem közzé az Intézet elérhetőségét: https://jak.ppke.hu/deak-ferenc-intezet

Tisztelt polgárok, vállalkozók érintettek!
2015. március 4.-én szerdán, az Országos Betétbiztosítási Alap elkezdte és 20 munkanapon belül befejezi a DRB Bankcsoport betéteseinek kártalanítását. A BUDA Regionális Bank, a Dél-Dunántúli Regionális Bank, a Dél-Dunántúli Takarék Bank, valamint az Észak-magyarországi Regionális Bank ügyfelei egyenként legfeljebb 100 ezer eurónka megfelelő, legfeljebb 30 461 000 forint kértalanítást kapnak az OBA-tól, függetlenül attól, hogy magánszemélyről vagy vállalkozásról van szó.
A bővebb tájékoztatás érdekében az Országos Betétbiztosítási Alap elkészítette tájékoztató videóit melyeket az alábbi linkeken érhetnek el az érdeklődők.
Betétbiztosítás magánszemélyeknek:
Betétbiztosítás vállalkozóknak:
További információkért keresse fel az OBA honlapját:
Vagy hívják az éjjel-nappal működő OBA call centert:
06-40-918-918

A Nemzeti Konzultáció Titkársága nemzeti konzultációt kezdeményezett az internetről. A konzultáció célja, hogy a Kormány a polgárokkal, vállalkozásokkal, szakmai- és civil szervezetekkel közösen határozhassa meg az internetet érintő döntéseinek irányait. A konzultációval kapcsolatos tájékoztató anyagot az alábbi linkre kattintva tekintheti meg
Kérüj keresse fel a konzultáció weboldalát a főoldalon, vagy az itt található bannerre kattintva.

Nekik itt van a jövőjük!
Egy jó hangulatú vetélkedővel zárult a „Nógrád, itt van a jövőnk” elnevezésű programsorozat. Összesen 11 csapat érkezett a salgótarjáni Megyeháza nagytermébe, hogy játékos feladatok megoldásával, rajz és esszé készítésével adjanak számot tudásukról. Olyan igazi „Ki tud többet Nógrád megyéről?” hangulat költözött a terem falai közé. A vetélkedő végén mindenki nyert, hiszen az értékes ajándékok mellett extra jutalomként, mind az identitás és honismereti vetélkedő, mind az alkotói pályázaton részt vett diákok részt vehetnek egy kétnapos tanulmányúton.
Nógrád megye. A csapatok 10 órakor már gyülekeztek, minden csapatból 4-4 diák, valamint az őket elkísérő és felkészítő pedagógusok szálltak ringbe. A Nógrád Megyei Önkormányzati Hivatal által kiírt és szervezett, valamint a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ megyei vezetése által támogatott „Nógrád, itt van a jövőnk” elnevezésű programsorozat sok diákot vonzott megyénkből. Ezen a napon 44 középiskolás és 11 pedagógus készült fel megyénk hagyományaiból, történelméből, Nógrád nevezetességeiből, irodalmi- és képzőművészeti értékeiből.
Az esemény védnökségét Becsó Zsolt, a Nógrád Megyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke, országgyűlési képviselő; dr. Barta László Nógrád megyei főjegyző és Simon Tibor, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ megyeközponti tankerületi igazgatója vállalta fel.
A jó hangulatról a Váczi Gyula Alapfokú Művészetoktatási intézmény növendékeiből és tanáruk, Hrúz Dénes vezette Salgó Zenekar gondoskodott, akik népzenével tették színesebbé a vetélkedőt.
Az érkező csapatokat elsőként Simon Tibor tankerületi igazgató köszöntötte, aki beszédében arra hívta fel a fiatalok figyelmét, hogy most, a középiskolás éveikben megszerzett tudásukkal alapozhatják meg jövőjüket. Majd örömtelinek nevezte azt a tényt, hogy ilyen sokan érezték fontosnak, hogy felkészüljenek és eljöjjenek erre a vetélkedőre, bizonyítva azt, hogy
Ezt követően útjára indult a vetélkedő, s a dr. Bablena Ferenc István, a Nógrád Megyei Közgyűlés alelnöke által vezetett zsűrinek nem volt könnyű dolga, hiszen a csapatok színvonalas rajzokkal és esszékkel is gyarapították pontjaik számát. A feladatok között rövid videofilmek alapján kellet felismerni megyénk hírességeit, nevezetességeit, de volt kvíz, interaktív térkép és népviseleti bemutató is.
A vetélkedő végén ünnepélyes keretek között adták át a díjakat, amelyek között a Nógrád Megye Önkormányzata, a Europe Direct és a Nógrád Ifjúságáért Alapítvány által felajánlott labdák, könyvek, kiadványok és társasjátékok is megtalálhatók voltak.
A szervezők zárásképp pedig egy óriási meglepetést tartogattak a diákoknak, ugyanis nemcsak a dobogós, hanem – a Neogradiensis Régió Egyesület és Nógrád Megye Önkormányzata – jóvoltából minden csapat tagja részt vehet egy kétnapos tanulmányúton, amely palóc múltunk felvidéki gyöngyszemeit, például Szklabonya, Alsósztregova, Körmöcbánya, vagy Fülek nevezetességeit tárja fel.


Bizonyára Ön előtt is ismert, hogy az utóbbi évek egy meghatározott napján, önkéntesek tízezrei vesznek részt az ország „nagytakarításában”, a lakókörnyezetünkben, a természetben el¬dobott szemét összegyűjtésében.
A Föld Napján történt bejelentés alapján erre az akciónapra 2013. szeptember 14-én, szombaton kerül sor.
Az esemény fő szervezője a Vidékfejlesztési Minisztérium háttérintézménye, az OHÜ Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökség Nonprofit Kft., amely az előkészítésben és a lebonyolításban szorosan együttműködik a Belügyminisztériummal, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériummal és ezek háttérintézményeivel, valamint más önkéntes szervezetekkel (Polgárőrség, Önkéntes Tűzoltók, stb.). Annak érdekében, hogy a tavalyi, közösen elért sikereket megismételhessük – helyenként meghaladhassuk –, az idei TeSzedd! országos akciónapon való részvétel eléréséhez kérjük az Ön közreműködését is.
További információ a TeSzedd! honlapján () találhatók.


KÖZLEMÉNY :

A személyes gondoskodást nyújtó gyermekjóléti alapellátások és gyermekvédelmi szakellátások térítési díjáról és az igénylésükhöz felhasználható bizonyítékokról szóló 328/2011. (XII. 29.) Korm. rendelet 3. § (4) bekezdésében előírt kötelezettség teljesítéseként a Nógrád Megyei Főjegyző az alábbi Közleményeket teszi közzé:

A Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság fenntartásában a Nógrád Megyei
Kirendeltsége illetékességi területén működő intézmények székhelyén, illetve annak telephelyein 2013. szeptember 1. napjától fizetendő intézményi térítési díjakról

Intézmény megnevezése

Intézményi térítési díj összege

Ft/fő/hó

Ft/fő/nap

I. Megyei Gyermekvédelmi Központ

 

 

„Margaréta” Gyermekotthon

25.950

865

„Biztos kiút” Gyermekotthon „Nefelejcs” Lakóotthona

19.650

655

„Százszorszép” Gyermekotthon

37.350

1.245

„Százszorszép” Gyermekotthon „Ipolyparti Fészek” Lakásotthon

12.450

415

„Háromszínvirág” Gyermekotthon „Ábel” Lakásotthon

7.200

240

„Háromszínvirág” Gyermekotthon „Szivárvány” Lakásotthon

8.550

285

„Háromszínvirág” Gyermekotthon „Vadvirág” Lakásotthon

24.600

820

Külső férőhelyek (Bátonyterenye, Szátok, Patvarc)

2.250

75

Nevelőszülői hálózat

4.950

165

II. Reménysugár Otthon

 

 

átmeneti ellátás

10.950

365

utógondozói ellátás

10.950

365

gyermekotthoni részleg (átmeneti ellátás)

0

0


A Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság fenntartásában a Nógrád Megyei Kirendeltség illetékességi területén működő intézmény székhelyén, illetve annak telephelyein 2013. szeptember 1. napjától fizetendő intézményi térítési díjakról

Intézmény megnevezése

Intézményi térítési díj összege

Ft/fő/hó

Ft/fő/nap

„Baglyaskő” Idősek Otthona

3102 Salgótarján, Petőfi S. út 92-94.

97200

3240

„Baglyaskő” Idősek Otthona (telephelye)

3100 Salgótarján, Füleki út 52.

96150

3205

Ezüstfenyő Idősek Otthona

3078 Bátonyterenye, Makarenkó út 24.

81750

2725

Ezüstfenyő Idősek Otthona (telephelye)

3147 Kazár-Mizserfa Május 1. út 82.

66900

2230

Ezüstfenyő Idősek Otthona Idősek Klubja

3102 Salgótarján, Petőfi S. út 92-94. (nappali ellátás)

 

70

Dr. Göllesz Viktor Rehabilitációs Intézet és Ápoló Gondozó Otthon 2643 Diósjenő, Kastély

77100

2570

Harmónia Rehabilitációs Intézet és Ápoló Gondozó Otthon

2687 Bercel, Petőfi S. út 2.

97650

3255

Harmónia Rehabilitációs Intézet és Ápoló Gondozó Otthon

Telephelye 2687 Bercel, Kenderváros út 23.

97650

3255

Ipolypart Ápoló Gondozó Otthon és Rehabilitációs Intézet

3188 Ludányhalászi, Rákóczi út 71-73.

63300

2110

Ipolypart Ápoló Gondozó Otthon és Rehabilitációs Intézet

Lakóotthona 3188 Ludányhalászi, Kossuth út 15.

63300

2110

Ipolypart Ápoló Gondozó Otthon és Rehabilitációs Intézet

Lakóotthona 3188 Ludányhalászi, Kossuth út 17.

63300

2110

Reménysugár Otthon 2660 Balassagyarmat, Szontágh P. út 44.

105750

3525

Reménysugár Otthon Telephelye

2660 Balassagyarmat, Szontágh P. út 44.

116100

3870




HIRDETMÉNYEK ÉS TÁJÉKOZTATÓK

 

MEGHÍVÓ

Tisztelettel meghívjuk a TÁMOP-5.4.10-12/1-2012-0001 azonosítószámú (Szociális képzések rendszerének modernizációja) kiemelt projekt keretében megrendezésre kerülő

 

 

„KÉPZÉS, TUDÁS, TÁMOGATÁS – szakmai továbbképzések fejlesztése a szociális szférában”

megyei információs napra.

Helyszín: Salgótarján Megyeháza 3100 Salgótarján, Rákóczi út 36.

Időpont: 2013. július 11. 09:00 óra

A megyei információs napot a Nemzeti Család- és Szociálpolitikai Intézet szakmai tanácskozásként minősítette, melyre jelentkezni lehet az alábbi email címen:

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

a mellékelt jelentkezési lap kitöltésével.

Megtisztelő jelenlétére feltétlenül számítunk!

 

Jelentkezési lap

 

Bővebb információk: : http://tamop5410.hu/hir/24

FELHÍVÁS!
A szeszélyes időjárás és a hatalmas mennyiségű csapadék nyomán a Duna, annak mellékfolyói, és patakjai kiléptek medrükből és számos magyar településen komoly károk keletkezhetnek. Százak és ezrek dolgoztak és dolgoznak most is a gátakon.
Bár az emberöltők óta nem tapasztalt árhullám csúcsa még várat magára és a veszély még nem múlt el, de a megyei közgyűlés vezetése azonnali intézkedésekre szánta el magát.
Nógrád Megye Önkormányzata – a hivatalosan már megtett lépéseken túl – emberbaráti segítségre kéri fel a magánszemélyeket, a megyei vállalkozások, gazdasági társaságok, intézmények, önkormányzatok vezetőit, képviselőit, valamint civil és egyéb szervezeteket, hogy – lehetőségeik keretein belül – minden tőlük telhetőt tegyenek meg a védekezésben és a károsultak megsegítésében. Bár a magyar kormány időben gondoskodott a kárelhárítás anyagi, pénzügyi és technikai feltételeinek rendelkezésre állásáról, de a szorgalmas önkéntesek munkája elengedhetetlen a dunaparti gátakon.
Az esetlegesen felajánlott dologi, tárgyi adományok átadásával, valamint a segítőszándékú önkéntes munkával kapcsolatban a 06 30/9459207-es telefonszámon Szabó Péter referenstől kaphatnak felvilágosítást.
Becsó Zsolt
a Nógrád Megyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke
s.k.
Barna János Béla
a Nógrád Megyei Önkormányzat Közgyűlésének alelnöke
s.k
dr. Bablena Ferenc
a Nógrád Megyei Önkormányzat Közgyűlésének alelnöke
sk.
dr. Barta László
megyei főjegyző
s.k.

A Nógrád Megyei Területi Választási Iroda vezetőjének
sajtóközleménye
az Ipolytarnócon 2013. április 7-ére kiírt időközi polgármester választással kapcsolatos információkról.


NE DŐLJÖN BE!
Legyen óvatos a fogyasztói csoportok ajánlataival!
Egyre több a hitelnek tűnő, könnyen elérhető pénzügyi ajánlat a lapokban. A fogyasztói csoportok hirdetései azonban sokszor félrevezetik az ügyfeleket. Ez ellen és a fogyasztók tájékoztatása érdekében indított kampányt a Gazdasági Versenyhivatal (GVH). Erről Gondolovics Katalint, a GVH szóvivőjét kérdeztük.
Először is tisztázzuk: mi az a fogyasztói csoport?
Egy vásárlási társulás. A csatlakozók vállalják, hogy előre bizonyos részleteket fizetnek, hogy az így összegyűjtött pénzből megszerezzék egy áru (pl. lakás vagy autó) tulajdonjogát, vagy igénybe vehessenek egy adott szolgáltatást. A csoportok törvényesek ugyan, de a hirdetéseik már sokszor nem.
Mi a baj a fogyasztói csoportok hirdetéseivel?
Ilyen hirdetésekkel lehet találkozni akár ebben az újságban is, de ezekből nem derülnek ki egyértelműen a konstrukcióval kapcsolatos legfontosabb információk, veszélyek. Ez a rendszer rengeteg veszélyt és bizonytalanságot rejt az ügyfelek számára, ám ezekre nem hívják fel kellően a figyelmüket. Sőt gyakran félrevezetik az ügyfeleket!
Mik a legnagyobb veszélyek?
A hirdető cégek általában azzal hitegetnek, hogy a banki feltételeknél sokkal kedvezőbben, jövedelemigazolás nélkül, akár KHR/BAR-listásként, vagy nyugdíjasként is gyorsan, könnyen enyhíthetik pénzügyi gondjaikat. De ez a legtöbbször nem igaz. Mert az általuk nyújtott megoldás kölcsönnek tűnik, holott nem az. A fogyasztói csoportok ugyanis nem adnak pénzt, hanem csak vásárlási jogot. Ráadásul nem kis részben a vak szerencsén múlik, hogy valaki mikor jut ehhez hozzá.
Tehát nem biztos, hogy gyors segítséget kapnak?
Egyáltalán nem biztos, mert az igényelt összeg alapesetben a futamidő végén (tehát akár 15-20 év elteltével) kerül kifizetésre. Korábbi kifizetésben csak akkor bízhat valaki, ha egy közgyűlésen ő vállalja a legmagasabb összegű „előtörlesztést”. De az is előfordulhat, hogy hónapokon át egyáltalán nem tartanak közgyűlést. Így a legtöbben hónapokon vagy éveken keresztül hiába várnak a remélt forrásra, és egyre nagyobb kiadásba hajszolják magukat.
Mit tehetnek az emberek, hogy biztosan elkerüljék a bajt?
Tájékozódjanak, mielőtt bármit aláírnak! Olvassák el a szerződéseket, és ha túl bonyolultnak tűnik, kérjék valamelyik családtagjuk, ismerősük segítségét! Hívhatják a 06-80-48-48-48-as számot is, ahol a GVH munkatársai adnak tájékoztatást, emellett pedig a www.nedoljonbe.hu címen is informálódhatnak a fogyasztók, még az előtt, hogy bedőlnének.

Zöldövezet 2012 pályázati kiírás
A MOL és az Ökotárs Alapítvány közösen 2 fordulós pályázatot hirdet az alábbi két témakörben:
1. közösségi funkciójú zöld területek létesítése, fejlesztése és rehabilitációja országos szinten,
2. társasházak belső udvarainak zöldítése Budapest területén.
A kiválasztott terület kialakításának/megújításának tervét a helyi közösség bevonásával kell kidolgozni, majd pedig a munkálatokat és a terület utógondozását is a helyi közösség aktív bevonásával, részvételével kell elvégezni.
A pályázat utófinanszírozott, tehát az elnyert támogatást teljes egészében a program tartalmi és pénzügyi elszámolása után kapja meg a támogatott szervezet.
Egy szervezet/társasház csak egy programmal pályázhat.
Kik pályázhatnak?
1. Közösségi funkciójú zöld területek létesítése/fejlesztése esetén Magyarországon bejegyzett civil szervezetek (egyesületek, alapítványok) - akár iskolákkal együttműködve.
2. Budapesti belső udvarok esetében Magyarországon bejegyzett civil szervezetek (egyesületek, alapítványok) és budapesti társasházak (és lakásszövetkezetek) is pályázhatnak.
Határidők:
Az I. fordulós ötletpályázatok beérkezési határideje: 2012. július 9. (hétfő) – 18 óra
A II. fordulós pályázatok beérkezési határideje: 2013. január 7. (hétfő) - 18 óra
A pályázatokat kizárólag a zoldovezet.okotars.hu weboldal on-line rendszerében lehet beadni.
További részletek itt: http://zoldovezet.okotars.hu/palyazati_felhivas


MEGHÍVÓ
2012-től a megyei önkormányzatok két legfontosabb feladatává a megyei szintű fejlesztéspolitikai és területrendezési feladatok ellátása vált, beleértve a fejlesztési tervek készítését is. Mindemellett a kormányzat újragondolta a hazai fejlesztési környezet működését, összhangban a kohéziós politika EU szinten zajló megújulásával.
A korábbi tervezési rendszerből sok esetben hiányzott a partnerség elvének érvényesítése, a megfelelő társadalmi egyeztetés. A koordinálatlan tervezés, valamint az ebből következő nem kellően összehangolt fejlesztéspolitika az elmúlt időszakban nem mindig adott megfelelő teret az egymást segítő hatások érvényesülésének.
A most induló, 2014-2020-as időszakra szóló tervezési munkában elvárás, hogy a hatékonyság és eredményesség az eddigiekhez képest határozottabban érvényesüljön. A fejlesztéspolitika sikerességének kulcskérdése, hogy képes-e koordinált tervezésre épülni, megvalósítva a szintek, szektorok és ágazatok összhangját.
Az új fejlesztéspolitikai elvek érvényesítése érdekében Nógrád Megye Önkormányzata egy újragondolt rendszer mentén kezdi el a stratégiaalkotás folyamatát, melybe az érintettek lehető legszélesebb körét igyekszünk bevonni.
Első lépcsőben Nógrád megyében, városonként és mikrotérségenként szervezünk „fejlesztő műhelyeket”, előkészítő konzultációkat, ahol a meghívottak megismerkedhetnek a 2014-2020-as időszak új, programalapú tervezési rendszerével, és a program javaslataikat megoszthatják a tervezést végzők képviselőivel. A műhelymunkában az önkormányzatok mellett számítunk a kamarák, a gazdasági és civil szféra aktív együttműködésére is.
Ennek elősegítése érdekében arra kérem, hogy a rendezvény meghívóját szíveskedjen az Ön által képviselt településen a témában meghatározó szerepet betöltő személynek továbbítani.
Ezúton tisztelettel meghívjuk Önöket az alábbi tervező műhely rendezvényére:
Helyszín:
Időpont:
Program: Köszöntő – polgármester
Új lehetőségek kapujában Nógrád megye– Becsó Zsolt, a közgyűlés elnöke
A területfejlesztés Intézményrendszere - dr. Barta László, főjegyző
Az új, programalapú tervezési rendszer – Sándor Ildikó,
aNógrádi Fejlesztési Ügynökség ügyvezető igazgatója
Program- és projektjavaslatok a térségbőlmoderált műhelymunka és vita
A felkészüléshez mellékelten megküldjük Nógrád Megye Önkormányzatának tervezési felhívását, ahol bővebb információ található a térségi integrált fejlesztési programok logikájára, szerkezetére vonatkozóan.
A tervezési munka további lépése lesz, hogy meghatározzuk a jóváhagyott programok projektjeit, illetve az egyéb, helyi vonatkozású kiemelt projekteket, valamint kiterjesztjük a tervezést a határon átnyúló térségre is.
Szűkebb térségük és a megye átgondolt, összehangolt fejlesztési céljainak meghatározása érdekében kulcsfontosságú, hogy az Önök környezetében érintettek minél nagyobb számban jelen legyenek a fenti rendezvényen.
Számítunk együttműködésükre! (A városoknál, illetve az egyéb településeken szervezett programjaink időpontjai megtalálhatóak a www.nograd.hu honlapon.)
Természetesen valamennyi programunk nyilvános.)
Salgótarján, 2012. június
Becsó Zsolt
a Nógrád Megyei Önkormányzat
Közgyűlésének elnöke

TERVEZÉSI FELHÍVÁS
Nógrád Megye Önkormányzata, mint a területi fejlesztéspolitika és fejlesztési tervek kidolgozásáért felelős szervezet, tervezési felhívást tesz közzé azzal a céllal, hogy Nógrád megye területéről integrált térségi fejlesztési programjavaslatokat gyűjtsön össze a 2014-2020 időszakra készülő megyei fejlesztési koncepcióhoz.
Programjavaslatot benyújthat: bármely szervezet vagy magánszemély
Benyújtási határidő: 2012. július 06.
A benyújtandó program szakmai elvárásai:
· adjon választ a megyében, az érintett térségben fennálló társadalmi-gazdasági problémák komplex megoldására
· térségi integrált fejlesztésre tegyen javaslatot, azaz több területi szereplő által együttműködésben végrehajtott, több ágazatot érintő, több tématerületet felölelő, egymás között kölcsönhatásokat optimalizáló fejlesztési programot fogalmazzon meg
· legyen programszemléletű, azaz ne adott térségi projektek összességét jelentse, hanem valódi partnerséget építsen, jelenjen meg benne az egyes szereplők, adottságok, kompetenciák, források egymást erősítő hatása.
A programjavaslat ajánlott tartalma:
1. Összefoglaló
2. A programot megvalósító szervezet és partnereinek rövid bemutatása
3. A fejlesztési igény megalapozása (helyzetelemzés)
4. A program célkitűzése, elvárt eredményei, hatásai
5. Célcsoportok
6. A tervezett program tartalmának bemutatása (részprojektek, előkészítettség)
7. Cselekvési és ütemterv negyedéves bontásban
8. Fenntartási, működtetési javaslat
9. A program pénzügyi kereteinek meghatározása
10. Kockázatok felmérése
A programjavaslat maximális terjedelme 25 oldal.
Benyújtás helye és bővebb információ: Nógrádi Fejlesztési Ügynökség Nonprofit Kft. 3100 Salgótarján, Rákóczi u. 36. Tel.: 32/421-400 E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Benyújtás módja: 1 db nyomtatott és 1 db elektronikus példány CD lemezen, személyesen vagy postai úton

Június
       
 
nap
óra
Település
Helyszín
12.
kedd
9.00
Rétság
Polgármesteri Hivatal tanácsterme
   
13.00
Nőtincs
Vendégház
         
13.
szerda
9.00
Balassagyarmat
Polgármesteri Hivatal díszterme
   
13.00
Drégelypalánk
Művelődési Ház teleházi része
         
14.
csütörtök
9.00
Salgótarján
Polgármesteri Hivatal nagyterme
   
13.00
Mátraszele
Általános Iskola
         
15.
péntek
9.00
Szécsény
Polgármesteri Hivatal nagyterme
   
13.00
Sóshartyán
Művelődési Ház
         
19.
kedd
9.00
Magyarnándor
Művelődési Ház
   
13.00
Bercel
Általános Iskola
         
20.
szerda
9.00
Pásztó
Polgármesteri Hivatal nagyterme
   
13.00
Kozárd
Faluház
         
21.
csütörtök
9.00
Jobbágyi
Művelődési Ház házasságkötő terme
   
13.00
Karancslapujtő
Művelődési Ház hangversenyterme
         
22.
péntek
9.00
Bátonyterenye
Polgármesteri Hivatal díszterme
   
13.00
Nagykeresztúr
Gyümölcsház
         

A Megyei Önkormányzatok Országos Szövetsége Lakitelek Nagyközség Önkormányzata kérésére továbbította önkormányzatunk részére Lakitelek Önkormányzat Képiselő-testületének 2012 február 2. -ai ülésének jegyzőkönyvi kivonatát, melyet az alábbi linken teszünk közzé.

jegyzőkönyvi kivonat


 

A személyes gondoskodást nyújtó gyermekjóléti alapellátások és gyermekvédelmi szakellátások
térítési díjáról és az igénylésükhöz felhasználható bizonyítékokról szóló 328/2011. (XII. 29.) Korm.
rendelet 3. § (5) bekezdésében előírt kötelezettség teljesítéseként a Nógrád Megyei Főjegyző az alábbi
Tájékoztatókat teszi közzé:
A Nógrád Megyei Intézményfenntartó Központ gyermekvédelmi szakellátást biztosító
intézményeiben fizetendő 2012. évi intézményi térítési díjak
A gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló 1997. évi XXXI. törvény 104. § (1)
bekezdés b) pontja alapján az ellátásért fizetendő intézményi térítési díjakat a Nógrád Megyei
Intézményfenntartó Központ 2012. április 1-jétől a következők szerint határozza meg:

Alapszolgáltatási Központ - Nógrádmegyer - Intézményi térítési díj

Nógrádmegyer Község Önkormányzata fenntartásában idősek ápolását, gondozását ellátó
bentlakásos szociális intézmény működik, melynek ellátási területe az ország egész területére
kiterjed.

A Képviselő-testület a jogszabályi előírások szerint megállapította az intézményi térítési díjat.
A szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 115.§. (10) bekezdése
szerint méltányossági jogkörében eljárva egységesen 62.000 Ft/hó (2.070,- Ft/nap) határozta meg
az intézményi térítési díj összegét, melyet 2010. február 1-től kell alkalmazni.


HIRDETMÉNY
Nógrád Megye Önkormányzata pályázati forrás segítségével az alábbi két akadálymentesítést valósította meg.
A Harmónia Rehabilitációs Intézet és Ápoló Gondozó Otthon
foglalkoztató épületszárnyának utólagos akadálymentesítése.
A támogatás összege: 8.879.000 Ft
Támogatás éve: 2009.
A programot támogatta Izland, Liechtenstein, és Norvégia az EGT Finanszírozási Mechanizmuson és a Norvég Finanszírozási Mechanizmuson keresztül

 



A dr. Göllesz Viktor Rehabilitációs Intézet és Ápoló Gondozó Otthon
pavilon épületének akadálymentesítése.
A támogatás összege: 19.999.000 Ft
Támogatás éve: 2009.
A programot támogatta Izland, Liechtenstein, és Norvégia az EGT Finanszírozási Mechanizmuson és a Norvég Finanszírozási Mechanizmuson keresztül.




TÁJÉKOZTATÓ - Új Magyarország Fejlesztési Terv - Harmónia Rehabilitációs Intézet és Ápoló Gondozó Otthon
Nógrád Megye Önkormányzata pályázatot nyújtott be az Új Magyarország Fejlesztési Terven belül az Észak-Magyarországi Operatív Program keretében megnyíló pályázati lehetőségre, a Harmónia Rehabilitációs Intézet és Ápoló Gondozó Otthon utólagos akadálymentesítése tárgyában. A pályázat az Európai Regionális Fejlesztési Alapból és a hazai központi költségvetési előirányzatból 19.300.000 Ft támogatásban részesült. A megvalósítás folyamatban van, a befejezés várható időpontja 2009.07.30.

 

TÁJÉKOZTATÓ - Új Magyarország Fejlesztési Terv – Utólagos akadálymentesítés a Nógrád Megyei Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény és Gyermekotthon pásztói intézményegységében
Nógrád Megye Önkormányzata pályázatot nyújtott be az Új Magyarország Fejlesztési Terven belül az Észak-Magyarországi Operatív Program keretében megnyíló pályázati lehetőségre, utólagos akadálymentesítés a Nógrád Megyei Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény és Gyermekotthon pásztói intézményegységében tárgyában. A pályázat az Európai Regionális Fejlesztési Alapból és a hazai központi költségvetési előirányzatból 20.000.000 Ft támogatásban részesült. A megvalósítás folyamatban van, a befejezés várható időpontja 2009.08.30.


TÁJÉKOZTATÓ - Új Magyarország Fejlesztési Terv – A Borbély Lajos Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium utólagos akadálymentesítése
Nógrád Megye Önkormányzata pályázatot nyújtott be az Új Magyarország Fejlesztési Terven belül az Észak-Magyarországi Operatív Program keretében megnyíló pályázati lehetőségre, a Borbély Lajos Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium utólagos akadálymentesítése tárgyában. A pályázat az Európai Regionális Fejlesztési Alapból és a hazai központi költségvetési előirányzatból 20.000.000 Ft támogatásban részesült. A megvalósítás folyamatban van, a befejezés várható időpontja 2009.08.30.




HIRDETMÉNY
NÓGRÁD MEGYE ÖNKORMÁNYZATA TERÜLETÉN A REPREZENTATIVITÁST MEGÁLLAPÍTÓ BIZOTTSÁG ÁLTAL IDEIGLENES JELLEGGEL REPREZENTATÍVNAK NYILVÁNÍTOTT SZAKSZERVEZETEKRŐL

A közalkalmazottak jogállásáról szóló 1992. évi XXXIII. törvény hatálya alá tartozó munkáltatóknál működő szakszervezetek reprezentativitásának megállapításáról szóló 24/2011. (III. 9.) Korm. rendelet (Korm. rendelet) 7. §-a alapján a Reprezentativitást Megállapító Bizottság 2011. május 30. napján magalakult.

Az ülésen a közalkalmazottak jogállásáról szóló 1992. évi XXXIII. törvény (Kjt.) 9. § (2) bekezdés a), b), c) pontjai alapján a Reprezentativitást Megállapító Bizottság területi szinten Nógrád Megye Önkormányzatának vonatkozásában az alábbi szakszervezeteket nyilvánította ideiglenesen reprezentatívnak:

- Magyarországi Munkavállalók Szociális és Egészségügyi Ágazatban Dolgozók Demokratikus Szakszervezete,

- Pedagógusok Szakszervezete,

- Közgyűjteményi és Közművelődési Dolgozók Szakszervezete,

- Szociális Területen Dolgozók Szakszervezete,

- Magyar Zeneművészek és Táncművészek Szakszervezete.

A Kjt. 6. § (1) bekezdés b) pontja, valamint a 6. § (3) bekezdése szerint ezen szakszervezetek az önkormányzati érdekegyeztetésben részt vehetnek, melynek során különösen a közalkalmazotti illetmény-előmeneteli rendszer pénzügyi fedezetéül szolgáló költségvetés-, továbbá a közalkalmazottak nagyobb, illetve egyes ágazatokba tartozó csoportját érintő intézkedés tervezetét véleményezhetik.

Nógrád Megye Önkormányzata a Korm. rendelet 9. § b) pontjában foglalt közzétételi kötelezettségének e hirdetmény formájában valamint a www.nograd.hu honlapon történő megjelentetéssel tesz eleget. A Korm. rendelet 5. §-a alapján a szakszervezeteknek elektronikusan kell adatszolgáltatási kötelezettségüket teljesíteni, azonban a rendszer tartós üzemképtelensége okán ennek nem tudtak eleget tenni, így a Reprezentativitást Megállapító Bizottság jelenlegi megállapítása ideiglenesnek tekintendő. A szakszervezetek végleges elektronikus adatszolgáltatása után a területileg reprezentatív szakszervezetek ismételten végleges jelleggel közzétételre kerülnek.

Salgótarján, 2011. május 31.

dr. Barta László s.k.

Nógrád megyei főjegyző


Határozat a vízgyűjtő-gazdálkodási tervezés folyamata tárgyában

A Nógrád Megyei Önkormányzat Közgyűlése a vítgyűjtő-gazdálkodási tervezés folyamatáról szóló tájékoztatást - az előterjesztés melléklete szerinti tartalommal - tudomásul veszi, egyben támogatja a tervek megismertetését, végrehajtását.

Tájékoztató: Vízgyűjtő-gazdálkodási Tervezés Nógrád megye területén (pdf)






Közérdekű adatokkal kapcsolatos kérdések és információk
Kiss Tamás ( Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.@nograd.hu)
+36 32 620 279
Fiserné Kosik Mónika ( Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.) +36 32 620 277

Abban az esetben, ha elektronikus úton nyújtja be közérdekű adat iránti igényét, kérjük erősítse azt meg levélben, vagy fax-on.

Címünk:
Nógrád Megyei Önkormányzat Közgyűlésének Hivatala
3100 Salgótarján, Rákóczi út 36.
Tel.: +36 32 620 100
Fax: +36 32 620 151
 

Hi there

Elérhetőségek

Cím: 3100 Salgótarján, Rákóczi út 36. 

Tel.: 06-32/522-520

Email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Website Security Test