Nógrád Vármegye Önkormányzata

 

A gyermek reményt ad” – Madách-ünnepség Balassagyarmaton

 

Nagyszabású programokkal ünnepeltük születésének 201. évfordulóján Nógrád vármegye jeles személyiségét, Madách Imrét. Nógrád Vármegye Önkormányzata, Balassagyarmat Város Önkormányzata és a Madách Imre Városi Könyvtár koszorúzással, kiállításmegnyitóval, könyvbemutatóval, valamint filmbemutatóval színesített ünnepséggel tisztelgett a nagy író előtt január 19-én. Az eseményen Fülöp Attila gondoskodáspolitikáért felelős államtitkár kiemelte: - Magyarországon merünk és tudunk emlékezni nagyjainkra, az a társadalom, amely nem vigyáz értékeire, pusztulásra van ítélve. Az ünnepségen a Nógrád Vármegye Önkormányzata átadta az idei Madách-díjakat is.

A Madách-nap eseménysorozata koszorúzással kezdődött a Civitas Fortissima téri Madách Imre szobornál, majd a Madách Imre Városi Könyvtárban kiállításmegnyitó és könyvbemutató várta az érdeklődőket. Id. Telek Zoltán festőművész tárlatát ifj. Telek Zoltán nyitotta meg az intézmény galériájában. Nógrád Vármegye Önkormányzatának kiadványát, a Madách 200 című, a Bicentenárium alkalmából készült könyvet pedig a szerkesztő, dr. habil. Gréczi-Zsoldos Enikő, egyetemi docens mutatta be a jelenlévőknek.

A központi Madách-ünnepség ezután vette kezdetét a Mikszáth Kálmán Művelődési Központ kamaratermében. Elsőként Csach Gábor, Balassagyarmat polgármestere köszöntötte a megjelenteket, majd Zolnyánszki Zsolt galériavezetővel és Frankó Viktóriával, a balassagyarmati kulturális bizottság elnökével közösen átadták a Horváth Endre-díjat. Ezt az elismerést idén id. Telek Zoltán festőművész érdemelte ki, a díjat fia, ifj. Telek Zoltán vette át.

A Csesztvéről elszármazott Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök a tavalyi vármegyenapon nem tudott jelen lenni, így a Nógrád Vármegye Díszpolgára kitüntetést most adta át neki Barna János, a Nógrád Vármegyei Önkormányzat Közgyűlésének alelnöke és Fülöp Attila gondoskodáspolitikáért felelős államtitkár.

Az eseményen Balla Mihály országgyűlési képviselő is megosztotta gondolatait a jelenlévőkkel, aki felidézve a Tragédia záró szakaszát, a családról, a gyermekről, mint az élet értelméről beszélt az egybegyűlteknek.

Az eseményt megtisztelte jelenlétével Fülöp Attila gondoskodáspolitikáért felelős államtitkár, aki Az ember tragédiáját - Katona József Bánk bánja mellett - a magyar irodalom legnagyobb drámai alkotásának nevezte. Mint mondta, Az ember tragédiája örökérvényű gondolatokat közöl: az emberi életért zajló szakadatlan küzdelemről, a jó és a rossz, fény és a sötétség, a hit és a tagadás örök harcáról - tette hozzá. Fülöp Attila szerint a közösségi gondoskodás ott kezdődik, ahol az ember ráébred, hogy a közösség, amelyben él, nem létezhet tőle függetlenül - hangoztatta a Belügyminisztérium államtitkára, aki szerint a közösség jogokat ad, ugyanakkor elvár kötelességeket is: ez teremti meg a saját létünk biztonságát.

Fülöp Attila szerint a világban tapasztalható lelki, szellemi, gazdasági és politikai válságok egyre mélyülnek, és az a társadalom, amely nem tiszteli a közösséget, nem őrzi a hagyományait, értékeit, pusztulásra van ítélve. Elmondta: Madách Imre 160 év távlatából azt üzeni, hogy a család fontosabb szerepet tölt be, mint valaha. "Minden gyermek, amelyik megszületik, reményt ad a fennmaradásra, arra, hogy száz év múlva is lesz, aki itt áll és emlékezik" - hangoztatta az államtitkár.

Ezt követően ismertették a Madách Imre-emlékév tavaly megvalósult eseményeit, eredményeit, majd a közönség meg is nézhette az egyik ilyen eredményt, az „Egy nógrádi próféta – Madách és Az ember tragédiája” című filmet, amit a vármegyei önkormányzat megbízásából készített a Cameofilm Studio Kft. A 30 perces film célja az ismeretterjesztés, azon belül kiemelt szándék volt, hogy digitális iskolai tananyagként szolgálja a köznevelést. A film rendezői Barlay Tamás és Kis-Tóth Zalán, helyszínei pedig azok a nógrádi helyek, ahol Madách Imre élt és alkotott.

Madách Imre születésének tavaly ünnepelték a 200. évfordulóját, idén pedig 60. évfordulóját a Nógrád Vármegyei Madách Imre-díjnak. A díjban eddig részesültek költők, akadémikusok, festőművészek, muzeológusok vagy könyvtárasok. Az idei díjat Nógrádi Gergely operaénekes, kántor, író, újságíró, valamint a salgótarjáni Balassi Bálint Megyei Könyvtár kapta.

A rendezvény végéhez közeledve Skuczi Nándor, a Nógrád Vármegyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke szólt a jelenlévőkhöz. Beszédében azt a tárgyat járta körbe, hogy ez az érzékeny, rendkívüli ember – Madách Imre - vajon volt-e valaha boldog. S a kérdésre Madách versein keresztül adta meg a választ: 1844 és 1853 között fiatal házasként az író boldog volt Csesztvén. - Csesztvén Madách sok verset írt, s azokon átsütött a boldogság – fogalmazott, majd kiemelte azt is, a boldogság megélése tette lehetővé az írónak, hogy „később annak hiánya fájjon”. - S mindezek a felfokozott érzések hozzásegítség Madáchot a Tragédia remekművének megalkotásához – mondta Skuczi Nándor, felhívva a figyelmet arra is, hogy Madách Imre a Tragédiában és egyéb műveiben is arra utal a születendő gyermekek ábrázolásával, hogy van megújulás, a „küzdelmes élet győz a halál fölött”. - Madách üzen: van folytatás. Jó lenne méltónak lennünk a folytatásra. Jó lenne igaz embernek lenni, jó lenne a jót szeretni, akarni, tenni. Lehetőségünk van rá. Az Isten szabad akaratot adott. A választásban is. Most is történelmi időket élünk. Most is választás elé vagyunk állítva. Madáchot megértve, elfogadva választhatjuk az igaz ember útját, a valódi emberi minőséget, az Isten képmásának való megfelelést. Vagy, felrúgva a természet rendjét, megtagadva a normalitást, eldobhatjuk hitünket, családi- és nemzeti múltunkat, természetes közösségeinket, és atomizálódva a társadalomban kóválygó individuumként csapódhatunk fűhöz-fához, aktuális szélirányhoz, mindennapi megaláztatásunk elkerülése végett. Ha magunktól nem megy, kérjük bátran Madách segítségét – húzta alá a közgyűlési elnök. 

 

 

Az ünnepségen készült fényképek

 

Hi there

Elérhetőségek

Cím: 3100 Salgótarján, Rákóczi út 36. 

Tel.: 06-32/522-520

Email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Website Security Test