Nógrád Vármegye Önkormányzata

A vármegyenapot minden évben más településen rendezi meg Nógrád Vármegye Önkormányzata. Idén Kazár adott otthont szeptember 16-án a 17. alkalommal megrendezett Nógrádi Vármegyenapnak, ami az itt élők identitásának, értékeinek, gondolkodásának, büszkeségének az ünnepe. Az ünnepi közgyűlésen új díszpolgárokat köszöntöttek, s emellett számos díjat átadott az önkormányzat. Az eseményen részt vett Harrach Péter, a Magyar Kereszténydemokrata Szövetség elnöke is.

A vendéglátó település polgármestere, Gecse Ákos köszöntőjében kifejtette: – Településünk hagyományai, épített, kulturális és természeti öröksége évszázados múltra tekintenek vissza. Büszkék vagyunk a falu palóc kontyos házaira, népviseletünkre és a község határában látható riolittufára is. Mi kazáriak azt valljuk: a hagyományőrzés mai rohanó világunkban nagyon fontos feladat, hiszen gyermekeink kötődése ezen értékek ismeretében alakul ki szülőfalujuk iránt. Azonban úgy gondoljuk: értékeinket nem csak őrizni kell, életben is kell tartani azokat és tovább örökíteni a következő generáció számára.

Az ünnepi vármegyei közgyűlésen Harrach Péter, a Magyar Kereszténydemokrata Szövetség elnöke is megosztotta gondolatait a jelenlévőkkel. Úgy fogalmazott: emlékezetünk az identitást szolgálja. Nem mindegy azonban, hogy kikre és milyen eseményekre emlékezünk. A Madách-emlékév kapcsán fel kell idézni Az ember tragédiája című művet. Annak utolsó mondata – mely így hangzik: Mondottam, ember: küzdj és bízva bízzál! – reményt ad a jövőhöz. Gyermekeink érdekében küzdenünk kell, soha fel nem adni és bízni a gondviselésben.

– A vármegyenap a nógrádiak identitásáról szól, arról, hogy mit tartunk fontosnak, miket gondolunk és mire vagyunk büszkék – húzta alá Becsó Zsolt országgyűlési képviselő. – Egyenes derék, felemelt fej, csibészes mosoly, stratégiai nyugalom. Ez Nógrád. Hozzátette: Nógrád vármegye életében II. Rákóczi Ferenc fontos szerepet tölt be. Az általa vezetett szabadságharc kapcsán a magyar nép történelmének egyik jelentős eseménye kötődik vármegyénkhez. 1705. szeptember 12. és október 4. között tartották Szécsényben a nevezetes országgyűlést. Az itt elfogadott törvényekre gondolva Nógrád az új állam bölcsőjének nevezhető. E jelentős események okán tartják minden esztendőben a vármegyenapot a fenti dátumhoz igazodva.

Az ünnepi közgyűlésen megjelenteket Budai László, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának tagja és Juhász Péter, Besztercebánya megye alelnöke is köszöntötte.

– Van mit ünnepelnünk, és van minek örülnünk. Ünnepelve emlékezünk a 200 éves Petőfire és Madáchra. Ők különböző módon, de mindketten legfontosabb értékeinket, életünknek értelmet adó érzéseinket fogalmazták meg. A Teremtőhöz, a szülőföldhöz, a hazához, a nemzethez fűződő viszonyunkat – hangsúlyozta beszédében Skuczi Nándor, a közgyűlés elnöke. – Márpedig, ha az embernek van értékrendje, hát bizonyára ragaszkodik is hozzá. Most pedig olyan időket élünk, hogy talán minden eddiginél erősebben kell ragaszkodnunk évezredes értékeinkhez és nemzeti érdekeinkhez. Mert minden eddiginél nagyobb támadás alatt állnak azok – húzta alá, majd kiemelte azt is, hogy a nógrádiaknak is megvan a magunk sajátos identitása, lakjunk az Ipolyon innen vagy túl. - Különös vagy inkább különleges népi kultúránk, nyelvjárásunk, népi vallásosságunk, legendás vendégszeretetünk. Vigyázzunk ezekre, mind megannyi érték. Támadás alatt álló érték. Erősítsük identitásunkat! – húzta alá Skuczi Nándor.

 

Minden évben a vármegyenapon adják át a vármegyei közgyűlés által alapított kitüntető címeket és díjakat, illetve a miniszteri elismeréseket is.

Pándy Piroskát, Ponyi Bélát és Palánki Ferencet Nógrád Megye Díszpolgárává választották. 

Salkaházi Sára Díjat vehetett át Szélesné Szőke Csilla Erika, valamint az Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetsége-Nógrád Megyei Közhasznú Egyesülete.

Veres Pálné Díjat kapott a Bátonyterenyei Erkel Ferenc Alapfokú Művészeti Iskola, továbbá Velkei Róbertné.

A Perliczi János Díjat Dr. Póczi Magdolna Éva, valamint Dr. Sojnóczki Sándor részére ítélték oda.  

A Nógrád Vármegyei Nemzetiségekért Díjat Virág István és Komjáthi Gáborné kapta.

Nógrád Vármegye Sajtó Díját az Ipolyinfo.com térségi hírportál érdemelte ki.

Nógrád Vármegye Gazdaságáért Díjat vehetett át a Nordtechnik Kft. továbbá az M-Technologies Mérnöki Iroda és Gépgyártó Kft.

Nagy Tivadar, valamint a Nógrád Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Salgótarjáni Katasztrófavédelmi Kirendeltsége Szondi György Díjat kapott.

Bérczy Károly Díjjal a Dornyay Sportegyesületet és Velenczei Ádámot tüntették ki.

Bodor Ernőné és Baksa Sándor Szontágh Pál Díjat vehetett át.

A belügyminiszter által adományozott Pedagógus Szakszolgálati Emlékérmeket is ezen az alkalmon vehették át a kitüntetettek. Elismerésben részesült: Gembickiné Cseszneg Andrea Hajnalka, Götzné German Mónika, Koplányi Gabriella, Lavrincz Attiláné, Prezenszky Elvira, Vinczéné Percze Gizella.

Nógrád Vármegyéért Díjat vehetett át: Ágoston László, a Muzsla Néptáncegyüttes művészeti vezetője. Dr. Bagó József, Nógrád Vármegye Jegyzője. Dr. Forrási Ottokár Antal háziorvos. Juhász Ferenc, a Juhász Családi Pincészet megalapítója. Katona Miklósné, a Kazári Napköziotthonos Óvoda vezetője. Kovács István nyugalmazott mozdonyvezető. A Magyar Rákellenes Liga Salgótarjáni Alapszervezete. Pribelszki Tamás, Kisecset polgármestere. Reznicsek Ferenc Pálné, a Balassagyarmati Dalegylet tagja. Tari Miklós, a gépipar területén tevékenykedő szakember. Vályi-Nagy András, Nógrádmarcal község polgármestere és Dr. Kiss P. János Péter körzeti orvos.

 A „Nógrádikumok” sora idén a következőkkel gazdagodott:

A Hazatérés és emlékezete Somoskőújfalun. A Nógrádi várjátékok. A balassagyarmati Katonai hősi temető. A kisvárosi életforma és polgárosodás emlékét őrző 18-19. századi balassagyarmati főutcai épületsor. Az egykori vármegyei közigazgatást reprezentáló balassagyarmati középületek. A Balassa család kiemelkedő tagjainak szellemi és épített öröksége. Közös szellemi örökségünk – Nagy Iván, Ligeti Lajos és Manga János tudományos munkássága. Közös szellemi örökségünk – Rózsavölgyi Márk és Kondor Ernő zenei munkássága. A Palóc indentitás kifejezője: a Szent Anna Napi Palóc Búcsú. „Nógrádikum” különdíjat pedig a népművészeti hagyomány megőrzői és továbbvivői, Egri István fafaragó és Sasvári János bútorfestő munkássága kapta.

Hi there

Elérhetőségek

Cím: 3100 Salgótarján, Rákóczi út 36. 

Tel.: 06-32/522-520

Email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Website Security Test