Nógrád Vármegye Önkormányzata

Madách 200 címmel irodalmi vetélkedő indul szeptemberben kárpát-medencei középiskolások számára, októberben a Magyar Nemzeti Múzeum (MNM) kamarakiállítással tiszteleg a magyar irodalom és drámaköltészet 200 éve született kiemelkedő alakja előtt - hangzott el szeptember elsején a Magyar Nemzeti Múzeumban tartott sajtótájékoztatón.

    Ahogy arról az MTI beszámolt, a Magyar Nemzeti Múzeum Madách-kamarakiállítással is készül az ősz folyamán, de magas színvonalon valósult meg az MNM Palóc Múzeumban a Madách 200 - Nógrádból a halhatatlanságba című, januártól látható tárlat Balassagyarmaton - emlékeztett az MNM főigazgatója.
    L. Simon László felhívta a figyelmet arra, hogy Madách Imre nem csak íróként és költőként, de közéleti személyiségként, országgyűlési képviselőként is tevékenykedett, és 1861-ben, amikor képviselőnek választották, a képviselőház a Magyar Nemzeti Múzeum Dísztermében ülésezett.
    A főigazgató szerint Madách személye is bizonyíték arra, hogy irodalom és közélet, művészet és politika, a közösségért való szerepvállalás nem egymást kizáró tényezők.
    Madách személyére és főművére, Az ember tragédiájára fókuszál az MNM október 5-én nyíló kamarakiállítása, amelyen a szegedi ÉremVerde érméi lesznek láthatók. Ezeken Az ember tragédiája egy-egy színének jellemző jelenetei, míg a másik oldalon Madáchot ábrázoló portré lesz látható - hangsúlyozta L. Simon László, aki felidézte azt is, hogy az emlékév alkalmából a Tokaji Írótárban domborművet avattak fel.  
    Madách Imre munkássága nemcsak a magyar, de az egyetemes kultúrának is része - hangoztatta a főigazgató.
    Csáky Csongor, a Rákóczi Szövetség elnöke elmondta: a háromfordulós Madách 200 vetélkedőre péntektől háromfős, Kárpát-medencei diákcsapatok jelentkezhetnek egy online tesztsor kitöltésével. A feladatsor beküldésének határideje október 1-je.
    Az első forduló eredményéről október 9. után kapnak értesítést a csapatok, de az eredmények megtekinthetőek lesznek a Rákóczi Szövetség honlapján is.
    Az első forduló legeredményesebb 60 csapata vesz részt a második fordulóban, amelyet háromnapos ifjúsági találkozó és 1956-os emlékünnepség részeként Budapesten rendeznek október 21. és 23. között. A vetélkedő középdöntője október 22-én, a döntő október 23-án a Magyar Nemzeti Múzeumban zajlik - mondta a szövetség elnöke.  
    Csáky Csongor beszélt arról is, hogy a Rákóczi Szövetség kerethálózata jelenleg 260 iskolából áll, a szövetségi tagok között is sok középiskolás szerepel. A Rákóczi Szövetség közreműködésével éves szinten mintegy 100 program valósul meg. Munkájukban a nyári táborok, utazási programok és más események mellett meghatározó jelentőséggel bírnak a tanulmányi vetélkedők - mondta a szövetség elnöke.
    Irodalomtörténészekből és tanárokból álló múzeumi csapat állította össze a vetélkedő feladatsorát - hívta fel a figyelmet G. Tóth Franciska,
a MNM Babits Mihály Emlékház irodalomtörténésze, kulturális menedzsere
    Mint mondta, a három forduló egymásra épülő tudásanyagot kíván megmozgatni. Az első fordulóban három területet érintenek majd: Madáchot és korát, Az ember tragédiáját, valamint annak utóéletét. A feladatok mellett linkek formájában elérhetők lesznek konkrét szövegek is. A közép- és országos döntőben a lexikális tudás mellett a szövegértelmezői és elemzői felkészültség is számítani fog, de teret kap a kreativitás is - hangsúlyozta G. Tóth Franciska.

fotó: L. Simon László, a Magyar Nemzeti Múzeum (MNM) főigazgatója (j) és Csáky Csongor, a Rákóczi Szövetség elnöke kezet fog a Madách 200 emlékévhez kapcsolódó eseményeket bemutató sajtótájékoztató után a múzeumban 2023. szeptember 1-jén. Madách 200 címmel irodalmi vetélkedő indul szeptemberben kárpát-medencei középiskolások számára, októberben az MNM kamarakiállítással tiszteleg a magyar irodalom és drámaköltészet 200 éve született kiemelkedő alakja előtt. MTI/Hegedüs Róbert

 

Hi there

Elérhetőségek

Cím: 3100 Salgótarján, Rákóczi út 36. 

Tel.: 06-32/522-520

Email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Website Security Test