Nógrád Vármegye Önkormányzata

Nógrád vármegye országgyűlési képviselőivel, közgyűlési elnökével, jegyzőjével és főispánjával egyeztetett a térség helyzetéről Novák Katalin köztársasági elnök 2023. június 26-án Alsópetényben.

– A találkozó célja, ahogyan a korábbi vármegyei látogatásoknak is, hogy feltérképezzem, majd képviseljem a döntéshozók előtt azokat az értékeket, erősségeket, amelyek Nógrádot jellemzik – fogalmazott a megbeszélésen Novák Katalin, hozzátéve: – Arra vagyok kíváncsi, mi az, ami a helyieket leginkább foglalkoztatja, melyek a büszkeségeik, mik a nehézségeik. Mint mondta, ez az alkalom azért is különleges, mert először tartanak úgynevezett kihelyezett „palota napot”. Mivel a Sándor-palotában folyó munkát máshol is el lehet végezni, így el lehet vinni a köztársasági elnöki hivatal működését az ország különböző pontjaira. Ennek első állomása a Nógrád vármegyei Alsópetény, amely 2023. június 26-28 között „látja vendégül” a Sándor Palotát.

A hétfői megbeszélés után Szabó Sándor, Nógrád vármegye főispánja elmondta: a vármegyei védelmi bizottság elnökeként az Ipolytarnócnál, illetve a Pásztó Mátrakeresztes városrészében jellemző, árvíz okozta problémák megoldásában kérte az államfő segítségét, illetve felhívta a figyelmét az új, általa szigorúnak vélt hulladékgazdálkodási törvény enyhítésének szükségességére is. Becsó Zsolt, Kelet-Nógrád parlamenti képviselője három területen kérte Novák Katalin segítségét. Egyrészt a természeti környezetre épülő, rekreációs turizmus kiépítéséhez, másrészt a Madách emlékévhez kötődő elképzelések megvalósításához, harmadrészt a hazai és uniós források elosztásának egyenlőtlenségéről is szó volt. Mint Becsó Zsolt hangsúlyozta, a versenyképesség javításához jóval nagyobb nagyságrendű forrásokra van szükség Nógrádban. Balla Mihály nyugat-nógrádi képviselő a megbeszélésen az M2-es út fejlesztésének fontosságát hangsúlyozta, kiemelve a rétsági elkerülő út szükségességét. Másrészt felvetette a belső perifériás problémát, miszerint Budapest közelsége miatt sokan telepednek le Nógrád vármegyében, de a munkahelyük a fővárosban van. A lakosságszám növekedéshez a vidéknek alkalmazkodnia kell infrastruktúra fejlesztéssel, óvodák, bölcsődék építésével, amelyhez kérte Balla Mihály országgyűlési képviselő Novák Katalin köztársasági elnök további támogatását. Skuczi Nándor, Nógrád Vármegye Önkormányzata Közgyűlésének elnöke a találkozón beszélt a palócságról, az itt élő emberek családközpontúságát és mély vallásosságát hangsúlyozva. A vármegye fejlődése szempontjából ő is a versenyképesség fontosságát hangsúlyozta. Ennek fejlesztéséhez kérte a köztársasági elnök közbenjárását. – Nagyon magas az elvándorlás, s célunk ezt megakadályozni – húzta alá. Bagó József, Nógrád vármegye jegyzője kiemelte: a szakemberek megtartása a közigazgatásban is fontos, épp ezért azt kérte a köztársasági elnöktől, hogy azok a feladatok, hatáskörök, amelyek megvalósítása helyben is megoldható, maradjanak helyben és ne központosítsák őket. 

Novák Katalin köztársasági elnök (b3), Szabó Sándor főispán (b), Balla Mihály (b2) és Becsó Zsolt fideszes országgyűlési képviselők (j3), Skuczi Nándor, a Nógrád Vármegyei Közgyűlés elnöke (j2) és Bagó József vármegyei jegyző (j) a Nógrád vármegye helyzetéről tartott egyeztetés előtt az alsópetényi Prónay-kastélynál 2023. június 26-án.

Hi there

Elérhetőségek

Cím: 3100 Salgótarján, Rákóczi út 36. 

Tel.: 06-32/522-520

Email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Website Security Test