Nógrád Vármegye Önkormányzata

Állami kitüntetésben részesült dr. Bagó József, Nógrád vármegye jegyzője. Az elismerést március 13-án, az 1848-as forradalom és szabadságharc 175. évfordulója alkalmából rendezett belügyminisztériumi központi ünnepségen vette át Pintén Sándor minisztertől. 

Az eseményen Rétvári Bence miniszterhelyettes mondott beszédet. Hangsúlyozta, hogy alkotni és gyarapodni csak békében és biztonságban lehet. A miniszterhelyettes emlékeztetett: már a márciusi ifjak is megfogalmazták a 12 pontban a követeléseiket annak jegyében, hogy legyen béke, szabadság és egyetértés.  A 10. pontban azt is követelték, hogy „magyar katonáinkat ne vigyék külföldre”. Rétvári Bence rámutatott: a 175 évvel ezelőtt megfogalmazottak ma is aktuálisak.

Utalva a Nemzeti dalra, az államtitkár azt mondta: az elmúlt években azt érezhettük, hogy talpra álltunk, ugyanakkor nemzetünk meghatározója az állandó küzdelem a szuverenitásért, aminek oka az ország földrajzi elhelyezkedése, valamint demográfiája. Az önálló döntés megőrzéséért mindig küzdeni kell, mindig lesznek olyan birodalmi törekvések, amelyek azt veszélyeztetik. Mi magyarok, a béke szigete kívánunk lenni Európában – fogalmazott. „A nemzeti ünnepen nemcsak emlékezünk, hanem kitüntetjük a jelenkor nagyjait is, egy-egy ilyen kitüntetés elismerése annak, hogy a díjazottak többet tettek hozzá a nemzetünkhöz” – tette hozzá az államtitkár. Rétvári Bence felidézte Széchenyi István szavait, miszerint "akit magyarnak teremtett az Úristen, és nem fogja pártját nemzetének - nem derék ember". Az államtitkár felidézte Kossuth Lajos azon gondolatát is, amely szerint a szabadság megerősítéséhez békés körülményekre van szükség.

Az ünnepségen 105-en részesültek elismerésben, köztük Nógrád vármegye jegyzője, dr. Bagó József, akinek a Magyar Arany Érdemkereszt Polgári Tagozatát adományozták. Dr. Bagó József Nógrád vármegye közigazgatásának korszerűsítésében és a térség szociális földprogramjának működtetésében vállalt szerepe elismeréséül vehette át az elismerést.

Dr. Bagó József 1992-tól dolgozik a közigazgatásban, harminc éves pályafutása során munka mellett folyamatosan képezte magát, 2018-tól Nógrád vármegye jegyzője. Munkája során mindig igyekezett a kollégáival, a polgármesterekkel, a testületek tagjaival, a képviselőkkel és a lakossággal is közvetlen és jó kapcsolatot kialakítani, amely a kölcsönös együttműködés és tisztelet alapján állt. Szociális érzékenységét és elhivatottságát a Szociális Földprogramok Országos Szövetségének munkájában is bizonyította, amelybe először 1997-ben kapcsolódott be nógrádszakáli jegyzőként. Az elmúlt két és fél évtizedben több Nógrád vármegyei településen vállalt jelentős szerepet helyi szociális földprogram modellértékű működtetésében. Tapasztalatait megosztja nemcsak közvetlen környezetében, hanem a szociális földprogramok országos hálózatában is. Tagja az országos szakértői műhelynek, folyamatosan részt vesz a szociális földprogramok szakmai fejlesztésében és képviseletében. Hivatása mellett több területen is vállal önkéntes szolgálatot, amely egyben kikapcsolódást és feltöltődést is jelent számára. Ilyen szolgálat az egyházközségben a jegyesek házasságra való felkészítése, melyet feleségével közel 20 éve szerveznek és vezetnek a szécsényi ferences plébánián.

Dr. Bagó József kérdésünkre így nyilatkozott az állami kitüntetésről: - Meglepetésként ért a kitüntetés, amely óriási megtiszteltetés számomra. Ez a köszönet, amit a kitüntetés által kaptam, megerősít abban, hogy jó úton járunk, amit teszünk, arra szükség van. Mert ebben a munkában a munkatársaim alázatos, odaadó, hivatali kötelességtudaton is túlmutató tevékenysége és a családom támogatása is benne van. Úgy gondolom, tudom még ezt folytatni, van még erő bennem a továbbiakra. Életutam elmúlt négy évtizedes szakaszának az elismerése ez, de szeretném még folytatni, teendő ugyanis van bőven mind szűkebb hazánkat, mind a hitéletet illetően is – fejtette ki dr. Bagó József.

Szintén a magyar arany érdemkereszt polgári tagozatát adományozták három évtizedes példaadó színvonalú településvezetői munkája elismeréséül három Nógrád vármegyei község polgármesterének: Moravcsik Ferencnek (Ecseg), Szentes Attilának (Ságújfalu) és Verbói Gábor Józsefnek (Nógrádmegyer).  

A Nógrád vármegyei kitüntetettek sorát gazdagítja Bereczné Kelemen Éva, a Nógrád Vármegyei Ezüstfenyő Idősek Otthona igazgatója, aki a Magyar Ezüst Érdemkereszt Polgári Tagozatát vehette át a szociális területen négy évtizeden keresztül végzett kimagasló szakmai tevékenysége elismeréséül. 

A belügyminiszter a Magyar Arany Érdemkereszt Katonai Tagozatát adományozta a büntetés-végrehajtási szervezet állományában végzett több mint három évtizedes példaadó szolgálati tevékenysége elismeréséül Nemszilaj László bv. alezredesnek, a Balassagyarmati Fegyház és Börtön, Biztonsági és Fogvatartási Ügyek Osztály osztályvezetőjének.

Hi there

Elérhetőségek

Cím: 3100 Salgótarján, Rákóczi út 36. 

Tel.: 06-32/522-520

Email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Website Security Test