Nógrád Vármegye Önkormányzata

A következő években alapvető változások zajlanak Magyarországon a területfejlesztési politikában, szeretnék csökkenteni a Budapest-központúságot, és jobban bevonják a régiókat a döntések előkészítésébe és végrehajtásába - mondta Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter január 27-én a Nógrád vármegyei Alsópetényben, ahol kamarai vezetőkkel írt alá partnerségi megállapodást – közölte az MTI.

Országos szinten együttműködik a kormány a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarával (MKIK), de különösen fontos, hogy a megyei, helyi szereplők fokozottan vegyenek a döntéselőkészítésben, a döntéshozatalban, ezt követően a végrehajtásban is- mondta Navracsics Tibor.

"Szeretnénk oldani azt a Budapest-központúságot, amely nemcsak a településszerkezeti vagy a közlekedésszervezési adottságokból adódik, hanem mindeddig a fejlesztéspolitika sajátossága is volt, amelynek jegyében Budapesten születnek a döntések, sőt Budapesten születnek a tervek is, viszonylag kis nyitottsággal arra, hogy a Budapesten kívüli világ mit gondol, mire van szüksége, és hogyan lehetne egyes fejlesztéseket hatékonyabban végrehajtani" - fogalmazott.

A területfejlesztési miniszter az észak-kelet-magyarországi gazdaságfejlesztési zóna hat vármegyéje kereskedelmi és iparkamarájának vezetőjével kötött stratégiai partnerségi megállapodást, amellyel szorosabbra fűzik a gazdasági együttműködést, összefogva a tudásbázist a területfejlesztési politikához.

A miniszter elmondta: voltak már kapcsolataik a régióban, konzultáltak az egyetemekkel, kétoldalú együttműködések korábban is működtek, most azonban az egész régióval szeretnének kialakítani olyan gazdasági együttműködést, amely a helyiek számára is segítséget jelent.

A minisztérium kormányzati intézkedésekről, tervezett kormányzati, törvényhozási lépésekről ad előzetes tájékoztatást partnereinek, adott esetben előzetes egyeztetésekre is sor kerül - tette hozzá.

Hatékonyabb, eredményesebb lehet a fejlesztéspolitika, ha partnerként együtt tudunk működni, ennek eredménye megjelenhet abban is, hogy az európai uniós források a legjobban hasznosuljanak a következő időszakban - hangsúlyozta Navracsics Tibor.

A partnerségi megállapodást a Nógrád Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara részéről Tordai Péter elnök írta alá.

Az alsópetényi Prónay-kastélyban tartott eseményen részt vett Szabó Tünde kormánybiztos, Latorcai Csaba területfejlesztési parlamenti államtitkár és Mayer Gábor fejlesztésért felelős államtitkár is.

Nógrád Vármegye Önkormányzata részéről Skuczi Nándor, Nógrád Vármegye Közgyűlésének elnöke mondott köszöntőt a rendezvényen, aki Nógrád vármegye vonatkozásában a versenyképesség erősítésének fontosságát hangsúlyozta.  A programon részt vett Körmendy Lilla, a Nógrádi Fejlesztési Ügynökség ügyvezetője, illetve dr. Bagó József, Nógrád Vármegye Jegyzője és Lőrincz Gyula, a Nógrád Vármegyei Önkormányzati Hivatal Területfejlesztési és Területrendezési Osztályának vezetője is. Utóbbi szakember kerekaszasztalbeszélgetésen osztotta meg a helyi területfejlesztéssel kapcsolatos tapasztalatait az érdeklődőkkel.

 

Hi there

Elérhetőségek

Cím: 3100 Salgótarján, Rákóczi út 36. 

Tel.: 06-32/522-520

Email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Website Security Test