Nógrád Vármegye Önkormányzata

Nógrád Megyei Önkormányzata Dorogházán tartotta ünnepi közgyűlését az 1848/49-es forradalom és szabadságharc emlékére. A március 14-én rendezett program szentmisével kezdődött, majd Kővári Lászlóné, a település polgármestere, Becsó Zsolt országgyűlési képviselő, és Skuczi Nándor, a Nógrád Megyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke osztotta meg emlékező gondolatait. Az ünnepi program kulturális műsorral zárult. 

A közgyűlés elnöke beszédében kifejtette: 1848-49 hatalmas eszmei-erkölcsi érték, az akkori események egy zászló alá vonták a szegényeket és a gazdagokat, az urakat és a parasztokat. Skuczi Nándor szerint napjainkban azonban töredezett a nemzeti egység. Így fogalmazott:
"1848 hősei kikért tették, amit tettek? Egy biztos: nem magukért. Az utánuk jövőkért. Így értünk is. S ha lesz még olyan, az utánunk jövőkért is. És, nem állunk túl jól. Töredezett a nemzeti egység. Idehaza az ország jobbik és nagyobbik része szokás szerint, küzd a magyar megmaradásért, küzd Magyarország magyarnak maradásáért. Miközben – remélem a kisebbség – valami olvasztótégely iránt ácsingóznak, nekik Európai Egyesült Államok kellene. Na és akkor Európa! Avagy Európa árulása. Esetleg Európa elárulása. Úgy tűnik, a Nyugat nem csak saját országait adja fel, de a földrészt. Még pedig teszi ezt az igazság ki nem mondásával. Ugyanis elhallgatja azt a tényt, ami önmagával azonosnak menthetné meg Európát. Elhallgatja, hogy a demográfiai krízis az önzés kultúrájának eluralkodása. A megoldás pedig csakis az önzés legyőzése lehetne. Hogy ezt az elhallgatást milyen megfontolásból teszi az szinte mindegy. Lehet az ok gyávaság, hatalomféltés, politikai rövidlátás, konformizmus. Az sem lehet mentség, hogy az önzés egyre kifinomultabb köntösbe bújik, önmegvalósításnak, korlátok nélküliségnek, egyéni szabadságnak nevezi magát. Európát és benne Magyarországot is csak az mentheti meg, ha visszanyeri reprodukciós képességét - húzta alá a Nógrád Megyei Ökormányzat Közgyűlésének elnöke, majd kiemelte, hogy az a közösség, az a nemzet, amely a demográfiai zuhanást meg tudja állítani, híven szolgálja népét és hazáját. Azonban aki erre nem képes, az elveszti mindkettőt.
„Most olyan időket élünk, amikor a magyarság újra megmutathatja igazi, nemes vonásait. A valódi szolidaritást, az őszinte segítségnyújtás-, s a befogadás magasztos szépségét. Most, megint felcsillan – még ha, szomorú okok miatt is – a nemzeti egység megteremtésének lehetősége. Éljünk vele. Legyünk jók, ahogyan az hozzánk méltó, ’48-as hőseink is ezt kívánnák” – zárta sorait Skuczi Nándor.

Hi there

Elérhetőségek

Cím: 3100 Salgótarján, Rákóczi út 36. 

Tel.: 06-32/522-520

Email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Website Security Test