Nógrád Vármegye Önkormányzata

Két tudós „művészember”, Dr. Gréczi-Zsoldos Enikő egyetemi docens, a Palócföld főszerkesztője és Koncz Gábor színművész kapta idén Nógrád Megye Madách Imre Díját. A kitüntetést január 21-én, a Balassagyarmaton megrendezett Madách-napi ünnepségen vehették át Skuczi Nándor megyei közgyűlési elnöktől.

Százkilencvenkilenc évvel ezelőtt, a Nógrád megyei Alsósztregován született Madách Imre, a magyar irodalom kiemelkedő alakja. Emlékét Nógrád Megye Önkormányzata 1991 óta egy kitüntetéssel is őrzi, amelyet minden évben a drámaíró születésnapjához kapcsolódó Madách Ünnepségen adnak át.

A balassagyarmati program idén a Köztársaság téri Madách-szobornál kezdődött koszorúzási ünnepséggel, majd a Madách Imre Városi Könyvtár Galériájában kiállítást nyitottak meg. Jónák Tamás festőművész tárlatát Csach Gábor művészettörténész, polgármester ajánlotta az érdeklődők figyelmébe. Kiemelte: grafika és festészet kettőssége mutatkozik meg a művész most kiállított tizenöt képén. Nem véletlenül készült a tárlat: a Madách-díjjal párhuzamosan ítéli oda Balassagyarmat önkormányzata a Horváth Endre-díjat, képzőművészeti alkotók számára. Ezt idén Jónák Tamás festőművész kapta.  

A művelődési ház kamaratermében tartott Madách Ünnepségen elsőként Balla Mihály országgyűlési képviselő köszöntötte a megjelenteket. Felvetette, vajon milyen eredményt hozna, ha ma kellene kiegészíteni a remekművet újabb és újabb színekkel, aktualizálva a huszonegyedik századra, a mai valóságunkra. Vajon miként látná Madách a mindennapjainkat, és abból milyen tanulságokat szűrne le?

  Ezt követően a megyei közgyűlés elnöke mondott ünnepi beszédet. Skuczi Nándor felidézte a Madách-életművet, kiemelve: irdatlan teljesítmény, amelyet rövid – 41 év – élete után az író ránk hagyott. – Madáchot tehetsége röpítette. Mindig mindenben kortársai előtt járt – hangsúlyozta a Nógrád Megyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke, hozzátéve, hogy Madách Imre csodálatos tehetségénél talán csak jelleme volt hatalmasabb. Így fogalmazott: – Bevallom őszintén, nekem, született nógrádi embernek mindig hevesebben ver a szívem egy kicsit, ha bárhol meghallom kiejteni Madách Imre nevét. Olyan büszke vagyok rá, mintha legalább is, valami híres rokonomat emlegetnék. De, talán tényleg rokonunk Ő sokunknak, szellemi- és erkölcsi ősünk mindnyájunknak, akik vállalják a küzdést a nemesért, az igazért, a jóért. (…) Itt élte le az életét. Sztregova, Csécse, Ecseg, Balassagyarmat, Csesztve neki elég volt földrajzi élettérnek. Ő innen is rálátott a világra – hangsúlyozta Skuczi Nándor, majd kiemelte, hogy Madách ránk hagyta a küzdés állhatatosságát, a szépre, igazra vágyakozás képességét, a ragaszkodást az örök értékekhez, a hitet a Teremtő segítségében, a bizodalmat saját erőnkben.  Hozzátette: – Kötelességünk gondoskodni róla, hogy a normalitás soha ne szorulhasson kisebbségbe, a még oly agresszív deviánssal szemben sem. Feladatunk vigyázni a minket ezer éve megtartó kereszténységre. Nem hagyhatjuk, hogy lazuljanak a nemzetegyesítés kötelékei. Nem relativizálhatjuk társadalmunk alapegységét, a családot. És mindenáron ragaszkodnunk kell önazonosságunkhoz. Hűnek kell maradnunk Madách küzdő emberéhez – húzta alá Skuczi Nándor, majd a díjazottakhoz fordulva megköszönte munkájukat, azt, hogy erősítik az emberekben a hitet. „A hitet, melyből erőt merítünk mindennapjainkban, s melyből merítkezni fog a jövő nemzedéke is.” – fogalmazott.

A Madách-napi koszorúzáson verset mondott Tarcsi Virág, a Balassi Bálint Gimnázium tanulója. A kiállításmegnyitón Ember Péter zongorán, Pálmai Krisztián nagybőgőn, Telek Zoltán dobon játszott. A Madách Ünnepségen Tóth Enikő színművésznő, László Attila és Vigyinszki Máté zenészek és Saliga Zsófia műsorvezető működtek közre.

  1. Nógrád Megye Madách Imre Díjasai

Dr. Gréczi-Zsoldos Enikő

Nyolc éves korában került a palóc vidékre, iskoláit Balassagyarmaton végezte. Egyetemre Miskolcra járt, ahol 1997 júniusában köztársasági ösztöndíjasként kapta meg kiváló minősítésű diplomáját magyar nyelv és irodalom szakos bölcsész és középiskolai tanár képesítéssel. Az ELTE-n doktorált, majd elvégezte a nyelvészeti tudományszakot is. Dogozott pedagógusként, levéltárosként, a 17. századi Nógrád vármegye nyelvhasználatáról doktori disszertációt is írt. Huszonegy éve tanársegédi beosztást kapott a Miskolci Egyetem Magyar Nyelv- és Irodalomtudományi Intézetében. 2003-tól adjunktus. 2007-ben megkapta a Magyar Tudományos Akadémia Miskolci Terülei Bizottságától a fiatal kutatók tudományos díját. Tagja a Magyar Nyelvtudományi Társaságnak, a Magyar Irodalomtörténeti Társaságnak, az Anyanyelvápolók Szövetségének, a Madách Irodalmi társaságnak, a Madách-hagyomány Ápoló Egyesületnek, a Mikszáth Társaságnak és a Balassi Bálint Asztaltársaságnak. Hat éve a Palócföld folyóirat főszerkesztője.

Koncz Gábor

Kossuth- és Jászai Mari-díjas magyar színész, színházi rendező, érdemes művész, a Halhatatlanok Társulatának, a Soproni Petőfi Színház és a Turay Ida Színház örökös tagja.

Koncz Gábort édesapja papnak vagy orvosnak szánta, ő maga kamaszként bokszoló szeretett volna lenni, de ezek tiszavirág életű fellángolások voltak. A színészi pálya iránti érdeklődése a mezőkövesdi kollégiumban támadt fel, ahol egy Kisfaludy-darabban eljátszotta a király szerepét, és sikere lett.  Elsőre felvették a Színház- és Filmművészeti Főiskolára, ahol 1963-ban kapott diplomát. Már előtte, 1962-ben elkezdett filmezni. Rényi Tamás Legenda a vonaton című alkotásában olyan partnerei voltak, mint Sinkovits Imre, Szirtes Ádám, Szendrő József, a pályája elején álló Pécsi Ildikó és Madaras József, aki egyik legjobb barátja lett. Számos művész- és közönségfilmben játszott, egyik leghíresebb főszerepét A dunai hajós című filmben alakította. A világot jelentő deszkákon is remekelt: címszerepek sokasága tarkítja pályáját. Madách korszakos művében, a Mózesben a parancsolatok elhozójának figuráját alakította mesterien. Az Ember Tragédiája Luciferjét pedig több mint százötvenszer elevenítette meg a színházakban. Mindemellett rendez is. Többek között a Madách Színház, a Soproni Petőfi Színház, a Budaörsi Játékszín és a székesfehérvári Vörösmarty Színházban fordult meg ebben a szerepben. 

 

Hi there

Elérhetőségek

Cím: 3100 Salgótarján, Rákóczi út 36. 

Tel.: 06-32/522-520

Email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Website Security Test