Nógrád Vármegye Önkormányzata

Nógrádban a helyi gazdaságot erősítő programcsomagot állít össze a megyei önkormányzat

Magyarországon veszélyhelyzet van. Most az összefogásnak és a védekezésnek van itt az ideje! Ez a védekezés azonban rendkívüli mértékben kifeszíti a nógrádi vállalkozásokat, termelőket is. Nógrád megyében is nehéz időszak vár ránk az elkövetkező hónapokban. Felelős önkormányzatként azonban előre kell tekintenünk és már most azon kell dolgoznunk, hogy milyen intézkedéseket tudunk meghozni, melyek azt szolgálják, hogy a járványveszély után a lehető leggyorsabban talpra álljunk. Jelentem, elkezdtük ezt a munkát! – mondta el Nógrád megye közgyűlésének elnöke a napokban tartott sajtótájékoztatóján.

Skuczi Nándor hozzátette: tudom, hogy minden felelős polgármester ezt teszi. A megyei önkormányzat olyan programcsomag összeállításán dolgozik, amely önálló intézkedésként is megállja a helyét, de szinergiában van a kormány és a helyi önkormányzatok erőfeszítéseivel is.

A megyei gazdaságot erősítő programcsomagnak jelenleg három pillére van (ez a későbbiekben még bővülhet).

  • A „Vedd a nógrádit!” program, a megyei termelők támogatására.
  • A megyében rendelkezésre álló erőforrások koordinálása, valamint egy
  • „Projekt doktor” program – az Európai Uniós és hazai forrású pályázati projektek támogatására – mutatta be a programcsomagot az elnök.

 

 

„Vedd a nógrádit!”

A megyében sok az őstermelő, az egyéni vállalkozó, kistermelő, családi vállalkozás és mezőgazdasági gazdasági társaság. Sok embernek adnak munkát és megélhetést, azonban őket is súlyosan érinti a válság. Ezzel a programmal az a célunk, hogy a megyei termelőknek segítsünk a válsághelyzet utáni mielőbbi talpra állásban. Ehhez az kell, hogy támogassuk a termelők és a fogyasztók egymásra találását. Másrészről szükség van a megyénkben élők tudatformálására is, miszerint azzal tudjuk a leginkább támogatni megyénk gazdaságának gyors erőre kapását, ha a „hazait” vesszük.

Ennek érdekében összegyűjtjük a megyei termelőket egy termelői kataszterbe. Létrehozunk egy erre a célra fejlesztett megyei honlapon egy „online piacteret”, ahol a megye kínálata megjelenik.

Elindítunk egy kommunikációs kampányt azzal a céllal, hogy a megyénkben élők figyelmét ráirányítsuk a helyben előállított termékekre, és arra, hogy ha ezt vásárolja, azzal erősíti a megyénk gazdaságát, munkahelyeket ment meg, illetve hozhat létre.

Nem utolsó sorban ezt a termelői kínálatot és kapacitást összekapcsoljuk a nógrádi emberekkel és a helyi nagyobb felvevőpiacokkal. Megkeressük azokat a nagyfogyasztókat, feldolgozókat és kereskedelmi láncokat, amelyek a helyi termékek számára egy állandó beszállítási lehetőséget teremtenek. Csak, hogy néhány példát említsek; intézmények, önkormányzatok konyhái (pl. iskolák, idősek otthonai stb.), helyi feldolgozóipar (pl. egy cukrászüzem), élelmiszer üzletláncok stb.

Ezzel a programmal elindultunk. Munkatársaink már gyűjtik össze a megyei termelőket partnereink segítségével, hogy amikor elkészül az „online piactér”, akkor már egy „masszív” tartalommal tudjon megjelenni.

Ehhez a munkához szakmai partnernek kértem fel a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Nógrád Megyei Igazgatóságát és a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózatot – mondta el Skuczi Nándor az első programelemről.

Hozzátette: várjuk a megyei termelők jelentkezését a következő e-mail címen: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.. De természetesen a megyei önkormányzat egyéb elérhetőségein is állunk rendelkezésre.

A megyében rendelkezésre álló erőforrások koordinálása

Mint már említettem, a legfontosabb cél, hogy minél több munkahely megmenthető legyen a veszélyhelyzet alatt és az azután kialakuló gazdasági lassulás időszakában – jelentette ki.

A rendelkezésre álló erőforrásokat – és itt a pénzügyi erőforrásokra gondolok elsősorban – a lehető leghatékonyabban kell felhasználni a megye gazdaságának újraindítására. A partnereink bevonásával olyan információs platformot hozunk létre, mely segíti a megye gazdasági szereplőit.

Azt a feladatot vállaljuk az elkövetkező időszakban, hogy a Nógrád Megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási Főosztálya részéről rendelkezésre álló támogatások, a Nógrád Megyei Regionális Vállalkozásfejlesztési Alapítvány támogatásainak, a Széchenyi Programiroda tevékenységének, a Nógrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége Nógrád Megyei Szervezete tevékenységének koordinálásával és a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Nógrád Megyei Adó- és Vámigazgatósága bevonásával lépéseket tegyünk a megyei vállalkozások hatékony megsegítése érdekében. Az együttműködésben résztvevő partnerek, érdekképviseletek köre tovább bővülhet a későbbiekben.

Ennek érdekében áttekintjük a rendelkezésre álló forrásokat, a felhasználási célokat, megvizsgáljuk, melyek átcsoportosítása lehetéséges a gazdaságfejlesztés érdekében. Hozzátette: megvizsgáljuk van-e szükség kormányzati segítségre, beavatkozásra a források hatékony felhasználása érdekében, melyeket szükség szerint kezdeményezünk.

Partnereink által rendelkezésre álló információkat rendszerezzük, azokat továbbítjuk és a hatékony felhasználását elősegítjük.

Továbbá a megye vállalkozásai számára fellelhető pályázati lehetőségek felkutatása és kiajánlása (akár megírása, koordinálása) is erősebbé válik a jövőben.

„Projekt doktor” program – az Európai Uniós és hazai forrású pályázati projektek támogatására

Az önkormányzati és nem önkormányzati jelenleg futó Európai Uniós és hazai forrású pályázatok szakmai támogatása, annak érdekében, hogy azok a veszélyhelyzet ellenére sikeresen megvalósuljanak, a továbbiakban is kiemelt feladatunk – mondta el Skuczi Nándor a harmadik programelem felvezetésében.

Ennek érdekében „forró vonal” létrehozására kerül sor, ahol EU-s projektek menedzselésében jártas szakemberek fogadják a felmerülő kérdéseket.

A felmerülő kérdéseket

- megválaszolják, tanácsot adnak,

- a megválaszolásában segítséget kérnek a megfelelő szervezettől,

- a pályázót a megfelelő Irányító Hatósághoz, Közreműködő Szervezethez irányítják – mutatta be az elnök.

Hozzátette: akut problémák esetén a megyei önkormányzat javaslatot tesz a hatáskörrel rendelkező irányító hatóság, minisztérium vagy miniszter felé a probléma egységes megoldására, vagy kérünk abban központi iránymutatást, állásfoglalást.

 

Ezek tehát a Nógrád megyei önkormányzat programcsomagjának első pillérei. Ahogyan a programpontokban lépünk előre, folyamatosan fogom tájékoztatni Önökön keresztül megyénk lakosságát – zárta tájékoztatását Skuczi Nándor a megyei közgyűlés elnöke.

Hi there

Elérhetőségek

Cím: 3100 Salgótarján, Rákóczi út 36. 

Tel.: 06-32/522-520

Email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Website Security Test