Nógrád Vármegye Önkormányzata

Egész napos rendezvénysorozattal emlékeztek meg szerdán Balassagyarmaton a 101 évvel ezelőtt történt csehkiverés eseményeiről.

1919. január 29-én, a magyar katonák hősiessége és a fegyvert fogó polgárok, vasutasok önfeláldozása felszabadította a várost az idegen uralom alól. Tették mindezt önszántukból, a hatalom akaratával dacolva. Tettüket a katonai vitézség, a hazaszeretet és a polgári összefogás példájaként tartjuk számon.

A városi temetőben Sinkóné Szrenka Anikó, a Szent-Györgyi Albert Gimnázium igazgatója emlékezett meg a történelmi sorsfordulóról az 1919-es hősök és polgári áldozatok sírjánál. Ezután ünnepi megemlékezéssel folytatódott a program a Civitas Fortissima szobornál, majd az emlékezők elhelyezték koszorúikat a Civitas Fortissima emléktáblánál.
Csach Gábor polgármester ünnepi beszédében úgy fogalmazott: a Civitas Fortissima eseményeinek jelentősége a közösség érdekében önfeláldozásra is képes valódi hazafiságban rejlik.

– A rohanó hétköznapokon belefulladunk az énközpontú rendszerbe, az értéktelen, minden jogot semmi kötelességért világba, a sosem látott jólét adta kényelem, a sosem volt hosszú béke adta gondtalanság szülte irigy embergyűlöletbe – mondta.
Arra biztatott, hogy többször vessük le magunkról tyúkperes napjainkat, a panaszos, folyton mást hibáztató menekülést a valóság elől. Fogadjuk el a csak kötelességért járó jogok jussát.
– Álljunk helyt! Mindenki csak ott, azon az apró helyen, ahol dolga akad. Valami ilyesmi a hétköznapi hazaszeretet – fogalmazott.

Ezután az ünnepi képviselő-testületi ülésen kiosztották az idei díszpolgári és Pro Urbe díjakat. Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke a megjelentekhez intézett beszédében rámutatott, hogy a trianoni diktátum után száz évvel idén majd a nemzeti összetartozást ünnepeljük.

– A nemzet az nemzet marad, bárhol is húzzák meg az ország határait. Idén már nemcsak sírunk, hanem ünnepelni is tudunk. Nemcsak gyászolunk, hanem értékeljük azt, amit újra megleltünk. Hiszen ami a földrajzi Magyarországból elvétetett, az a szellemi Magyarországnak mindig része maradt.

Dr. Szakács Zoltán, a Civitas Fortissima Kör elnöke köszöntőjében röviden ismertette a Civitas Fortissima ünnep történetét. Idén Balassagyarmatért emlékérem kitüntető címben részesült: dr. Baranyi Károlyné dr. László Ilona Mária nyugalmazott patológus a Balassagyarmaton végzett áldozatos orvosi munkássága elismeréseként, Fogarasi Béla gitárművész Balassagyarmat zeneművészeti és kulturális életének gazdagításáért, zenepedagógusként, előadóművészként végzett magas színvonalú munkássága elismeréseként.

Dóbiás Zalán plébános állhatatos templomfelújító tevékenysége, elhivatott közösségépítő munkája és lelkipásztori szolgálata elismeréseként, valamint Arató János nyugalmazott iskolaigazgató az iskola, a diákok, a város és a térség javára végzett kiemelkedő munkássága elismerésére. A tavaly elhunyt Kopcsányi Ottó volt iskolaigazgató közösségteremtő, közösségfenntartó tevékenységéért, emberszeretetéért, a szakképzés jobbításáért, a város szakmunkástanulóinak képzéséért, szakmai tovább jutásukért érzett elkötelezettségéért posztumusz kapta meg a Balassagyarmatért emlékérmet.

(Forrás: nool.hu)

Hi there

Elérhetőségek

Cím: 3100 Salgótarján, Rákóczi út 36. 

Tel.: 06-32/522-520

Email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Website Security Test