Nógrád Vármegye Önkormányzata

A Wamsler SE új, 5400 négyzetméteres robotizált üzemcsarnokát adták át csütörtökön Salgótarjánban; a fejlesztés 3,6 milliárd forintba került, amit a kormány 1,8 milliárd forinttal segített a nagyvállalati támogatási program részeként. A beruházással a mintegy 700 embert foglalkoztató magyar tulajdonú cég megduplázza termelési kapacitását és javítja a termékek minőségét.

Mészáros Beatrix, a tulajdonos Opus Global Nyrt. igazgatótanácsának elnöke az ünnepségen elmondta, hogy a Wamsler SE továbbra is dolgozói értékes szaktudására és tapasztalatára kívánja alapozni a fejlődést, a modernizáció jegyében azonban ma már a robotizáció is elengedhetetlen az eredményes működéshez. Az Opus Global Nyrt. felelős tulajdonosként ugyanakkor ügyelt arra, hogy a robotok valóban csak a hiányszakmákban váltsák ki az élőmunkát – tette hozzá.

Varga Mihály pénzügyminiszter az üzem- és gyártócsarnok ünnepélyes átadásán elmondta: a kormány kiemelten támogatja azokat a vállalati fejlesztéseket, amelyek a munkaerő megtartása mellett a hatékonyság növelésével és modern technológiákkal hiányszakmákat váltanak ki. Ismertette, a nagyvállalati támogatási programban 2015 óta 78 milliárd forint támogatást helyeztek ki, ebből több mint 200 milliárd forint értékű fejlesztés, beruházás valósult meg Magyarországon, és 2400 új munkahely is létrejött. Nincs olyan megye, amelyben ne valósult volna meg ilyen típusú támogatás – tette hozzá.

A tárcavezető a magyar gazdaság eredményeit ismertetve hangsúlyozta: az elmúlt évek következetes gazdaságpolitikája eredményes volt, a növekedés szerkezete kiegyensúlyozottabbá vált, az államadósság a GDP 70 százaléka alá csökkent, miközben az államháztartás fenntarthatósága tovább erősödött. A keresetek bővülésével, az adók csökkentésével párhuzamosan emelkedett a munkába állók száma, így a foglalkoztatási ráta Magyarországon meghaladja a 70 százalékot. Hozzátette: ez azt is jelenti, hogy a foglalkoztatottak száma már tartósan 4 és fél millió fölött van, a munkanélküliségi ráta pedig 3,4 százalékra csökkent. A tárcavezető felhívta a figyelmet, hogy az észak-magyarországi régió és Nógrád megye gyors ütemben fejlődött az elmúlt években, 2010 óta az egy főre jutó GDP 40 százalékkal bővült a térségben.

Varga Mihály a vállalat beruházásáról szólva elmondta: a Wamsler SE Közép-Európa legnagyobb tűzhely- és kandallógyára, részesedése az összeurópai piacon eléri a nyolc százalékot. Az új üzem választ ad a mai kihívásokra is, a legmodernebb, 21. századi technológiát alkalmazza – közölte a miniszter, hozzátéve, hogy a cég nagy figyelmet fordít a szakképzett munkaerő megtartására, ugyanakkor a robotizációval hiányszakmákat vált ki.

Finta Ferenc, a Wamsler SE vezérigazgatója kiemelte, hogy az intelligens technológia pontossága és megbízhatósága tovább javítja a klasszikus és új termékek minőségét, megduplázott kapacitással, modernizált választékkal, eredményesebben szolgálhatják ki a hazai és az export piacokat. Az üzemcsarnokot, amelynek alapkövét múlt év márciusában tették le, úgy tervezték, hogy a kandallógyártás teljes technológiai folyamatát házon belül tarthassa a Wamsler. A lemezdarabokat automatizált berendezések vágják ki, a megmunkálást, így a méretre hajlítást, a hegesztést és a csiszolást robotok végzik, a munkadarabokat automatizált festősoron fényezik.

Szólt arról is, hogy az új üzemcsarnok egyben innovációs központ is, ahol a cég a piaci igények változásához igazodva fejlesztheti termékkínálatát, és mint elmondta, figyelmet fordítanak arra, hogy mind a gyártási folyamat, mind az előállított termékek környezetkímélőbbek, gazdaságosabbak legyenek. Megköszönve a kormány támogatását úgy fogalmazott, az üzemcsarnok meg fogja szolgálni a belé vetett bizalmat, ki fogja venni a részét Nógrád megye ipari, munkaerőpiaci és kutatási célú terveinek megvalósításából.

Becsó Zsolt, a térség országgyűlési képviselője (Fidesz) azt mondta, az új tulajdonosok megmentettek egy tradicionális céget, amikor újraszervezték a termelési folyamatokat az egykori tűzhelygyárban, a Wamsler SE versenyképes, fejlett technológiát hozott Salgótarjánba, hozzájárulva egy új munkakultúra meghonosításához.

(Forrás: 3100.hu)

Hi there

Elérhetőségek

Cím: 3100 Salgótarján, Rákóczi út 36. 

Tel.: 06-32/522-520

Email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Website Security Test