Nógrád Vármegye Önkormányzata

Az „Éghajlat-változási Platform” tagjainak meglátásaival kiegészítve, a Dipol Csoport szakértői összeállították Nógrád megye klímastratégiáját, amelyet a mai nappal társadalmi konzultációra bocsát Nógrád Megye Önkormányzata. A stratégiai dokumentum továbbításra kerül a megyei közgyűlési tagok, a megyei önkormányzatok és államigazgatási szervek részére. A megye honlapján olvasható dokumentumot a megyéből bárki véleményezheti, az ún. véleményező adatlap segítségével. A visszajelzések megküldésére 2018. március 2-ig van lehetőség.


Nógrád Megye Önkormányzata a KEHOP-1.2.0-15-2016-00015 azonosító számú, „Éghajlat-változási Platform létrehozása Nógrád megyében” című pályázatára 30 millió forint vissza nem térítendő európai uniós támogatást nyert. A projekt fő feladatai: Nógrád megye klímastratégiájának kidolgozása, a megyei klímastratégiai dokumentumok előállítása és széleskörű szemléletformálási program megvalósítása. Hosszú távú cél a klímaadaptációs és klímaváltozást megelőző szempontok érvényesítése a megyei szintű fejlesztések és a települési szintű várostervezés során. A projekt keretében 2018 tavaszáig mintegy 2000 fő megyei lakos bevonásával, 11 rendezvényre kerül sor a klímaváltozással és a készülő megyei klímastratégiával kapcsolatban.

2018. február 20-án Nógrád Megye Önkormányzata saját honlapján tette közzé a megbízásából eljáró Dipol Csoport szakértői által kidolgozott és a projekt keretében létrehozott „Éghajlat-változási Platform” tagjainak jóváhagyását bíró Megyei Klímastratégia társadalmi változatát. Az Önkormányzat felelős szakértői egyidejűleg megküldték a stratégiai dokumentumot a megye valamennyi önkormányzata és államigazgatási szerve részére. A cél az, hogy az elkészült változatot minél szélesebb körben ismerhessék meg a megyében az érdeklődők és mondhassák el véleményüket, adhassanak visszajelzést. Erre külön nyomtatvány áll rendelkezésre a honlapon, „Véleményező adatlap” néven (a Klímastratégia itt olvasható). A visszajelzések megküldésére az Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címre, 2018. március 02. péntek 24h-ig van lehetőség.

Skuczi Nándor, a Nógrád Megyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke kifejezte reményét, hogy megyeszerte minél többen fogják olvasni és véleményezni az elkészült klímastratégiai dokumentumot. Tájékoztatása szerint a megyei önkormányzat kiemelt figyelemmel kezeli ezt a társadalmi konzultációt, hiszen a megye klímahelyzete minden itt lakó jövőjét befolyásolja, ezért senkinek sem lehet közömbös a téma. Elmondta még, hogy a Nógrád Megyei Klímastratégia végső elfogadására a Nógrád Megyei Önkormányzat Közgyűlésének áprilisi ülésén kerül majd sor.

A Nógrád Megyei Önkormányzati Hivatal projektért felelős szakértője a határidő betartására hívta fel a figyelmet, valamint megerősítette, hogy a véleményező adatlapokat gondosan összesítik és továbbítják majd a szakértők részére, akik a Platform tagjaival karöltve építik be a megvalósítható javaslatokat a végső klímastratégiai dokumentumba.

A projekt 2018 tavaszán ún. szemléletformáló akciókkal folytatódik, amelyek során a megye több iskolájában, emellett a Víz és a Föld világnapjához kapcsolódó programok keretében találkozhatnak a gyerekek és az érdeklődő felnőttek a témával, a projekt felelőseivel és szakértőivel. A Nógrád Megyei Klímastratégia ún. társadalmi változata, valamint Nógrád megye klímahelyzetét bemutató kiadványok, szórólapok elektronikus változatai, ahogyan további információk is a Nógrád Megye Önkormányzata www.nograd.hu oldalon érhetőek el.

Nógrád Megye Önkormányzata

Hi there

Elérhetőségek

Cím: 3100 Salgótarján, Rákóczi út 36. 

Tel.: 06-32/522-520

Email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Website Security Test