Nógrád Vármegye Önkormányzata

Tizenkét középiskola harminc legjobb helyesírója mérte össze felkészültségét az Implom József Középiskolai Helyesírási Verseny idei megyei döntőjén, melynek hagyományosan a Salgótarjáni Szakképzési Centrum Táncsics Mihály Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája volt a házigazdája. Az országos döntőn a kategóriagyőztesek, valamint a rendező iskola legjobb helyesírója képviseli majd Gyulán Nógrád megyét.
Az iskola humán munkaközössége által szervezett versenyt január 10-én tartották, a tanulók gimnáziumi, szakgimnáziumi és szakközépiskolai kategóriában mérték össze tudásukat. A feladatokat dr. Nagy János, a Szegedi Tudományegyetem professzora állította össze. A versenyzők először egy tollbamondást írtak, majd egy feladatlapot töltöttek ki. Munkájukat 3 tagú zsűri értékelte: Székyné dr. Sztrémi Melinda elnök, az Óbudai Egyetem salgótarjáni telephelyének igazgatója, valamint Ádám Klára, a Balassagyarmati Balassi Bálint Gimnázium magyartanára és Lékóné Lantos Zsuzsanna, a Salgótarjáni Bolyai János Gimnázium szaktanácsadó magyartanára,

Az Implom József Középiskolai Helyesírási Verseny ötlete Gyulán, az Erkel Ferenc Gimnáziumban született meg 1986-ban. Névadója, az oktatási intézmény múlt század fordulóján született növendéke, majd későbbi tanára, igazgatója, aki a pedagógusi munkája mellett folyamatosan publikált különböző, helyi vonatkozású történeti, nyelvészeti, irodalmi és néprajzi témákban, s igazgatóként is jegyezte a Városi Múzeumot is. A több nyelvet beszélő polihisztor régészeti ásatásokon is részt vett, ezekről publikált is, s Hóman Bálint. a Magyar Nemzeti Múzeum igazgatója mellett dolgozott. Az Implom József nevét őrző verseny Békés megye határait átlépve 1990-ben szélesedett országos versennyé, az utóbbi években pedig már a jelenlegi határainkon túlról, a Kárpát-medence minden területéről érkeznek magyar anyanyelvű diákok a gyulai döntőre.

A verseny célja: tudatosítani a diákokban, hogy a világos gondolat alapja a hibátlan nyelvi megformálás, megerősíteni minden diákot abban, hogy anyanyelvünkhöz való viszonyunk, anyanyelvünk iránti tiszteletünk és alázatunk ott rejtőzik minden kimondott vagy leírt szavunk mögött – mondta el Juhászné Janik Beatrix a Salgótarjáni SZC Táncsics Mihály Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája igazgatója.

A verseny helyezettjei:

Gimnáziumi kategória

I. Paulik Krisztina Beáta

Mikszáth Kálmán Líceum

Felkészítő tanára: Gombárné Papp Tünde

II. Dancsok Lilla

Salgótarjáni Bolyai János Gimnázium

Felkészítő tanára: Zsibói Gergely

III. Simon Lili

Salgótarjáni Bolyai János Gimnázium

Felkészítő tanára: Zsibói Gergely

 

Szakgimnáziumi (volt szakközépiskolai) kategória

I. Gortva Klaudia

Salgótarjáni SZC Táncsics Mihály Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája

Felkészítő tanára: Kiss Lászlóné

II. Kovács Kristóf

Salgótarjáni SZC Stromfeld Aurél Gépipari, Építőipari és Informatikai Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája

Felkészítő tanára: Nagy Marianna

III. Gordos Máté

Salgótarjáni SZC Táncsics Mihály Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája

Felkészítő tanára: Kiss Lászlóné

 

Szakközépiskolai (volt szakiskolai) kategória

I. Gábri Dávid Gábor

Salgótarjáni SZC Kereskedelmi és Vendéglátópari Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Szakiskolája

Felkészítő tanára: Bodnár Éva

 

A nyerteseknek gratulálunk, az országos döntő résztvevőinek sikeres felkészülést és eredményes szereplést kívánunk.

Hi there

Elérhetőségek

Cím: 3100 Salgótarján, Rákóczi út 36. 

Tel.: 06-32/522-520

Email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Website Security Test