Nógrád Vármegye Önkormányzata

Több hónapos serény tervezés és konkrét cselekvési sorozatok után szombaton felkerült az i-re a pont: az Országház Vadásztermében szellemi vetélkedőn mérték össze az 1956-os forradalomról és szabadságharcról szóló ismereteiket a salgótarjáni és mosonmagyaróvári középiskolások. Pontosabban azoknak az iskoláknak a négy-négy fős csapata, amelyik a december közepi városi vetélkedőkön jogot szerzett az országos döntőben való részvételre. A helyszínt és az időpontot tudatosan választotta ki a Magyar Politikai Foglyok Szövetsége Nógrád Megyei Szervezetének vezetősége. Az Országház exkluzivitását, építészeti nagyszerűségét, szellemi-érzelmi erejét aligha kell hangsúlyoznunk, s immáron több mint másfél évtizede a február 25-e dátuma is sokak fülében ismerősen cseng: ezen a napon emlékezünk meg a kommunizmus áldozatairól. A kommunizmus – tudjuk – társadalom-átalakító, világmegváltó eszmeként született Nyugaton, de Kelet−Közép-Európában kezdték megvalósítani totális erőszak által, mérhetetlen szenvedést okozva emberek, családok sokaságának. A világban több mint százmillió halálos áldozatot követelt a Marx, Engels, Lenin és Sztálin – idehaza a Rákosi és Kádár János – nevével fémjelzett zsákutcás kommunista gondolat, az eszement diktatúra és terror.

 

Az 1956-os szellemi vetélkedő ötletadója − még hat évvel ezelőtt – Sulyok László magyar−történelem szakos középiskolai tanár, kulturális újságíró, a Pofosz megyei szervezetének elnökhelyettese volt, de a megvalósítás feltételei csak mostanra, a forradalom és szabadságharc 60. évfordulójára értek meg. A megyei Pofosz-szervezet pályázatot nyújtott be a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítványhoz, s az 1956-os Emlékbizottság grémiuma megvalósításra érdemesnek tartotta. Így vált lehetővé, hogy a két „nagysortüzes”, sokat szenvedett város középiskolásai alaposabban megismerjék egymás 1956-os történetét, valamint az országos eseményeket. Tavaly októberben a salgótarjáni diákok és Pofosz-tagok vettek részt a mosonmagyaróvári gyásznapon, decemberben pedig az észak-nyugat dunántúliak ezt viszonozták. Ezek a látogatások nem egyszerűen csak előzményül szolgáltak, hanem szellemi gazdagodást és érzelmi motivációt is jelentettek, más szóval hozzájárultak a diákok eredményes felkészüléséhez.

 

A parlamenti döntőre mindkét városból 50−50 résztvevő érkezett, beleértve a versenyzőket is. A közönség mindvégig együtt élt a versennyel, s kíváncsian szemlélte, illetve hallgatta a versenyzőket, akik – bátran mondhatjuk – kitettek magukért, és alaposan felkészültek a megmérettetésre. Ezért elismerés illeti a felkészítő tanárokat is, Salgótarjánból Petőné Gál Ildikót és Sóvári Lászlót, Mosonmagyaróvárról Nyerges-Zombó Katalint és Varga Bálintot. A versenyt politikai személyiségek is megtisztelték, akik aktívan is kivették a részüket, például a díjak átadásakor. A vetélkedő alaphangját Balla Mihály Nógrád megyei fideszes országgyűlési képviselő adta meg, aki röviden bemutatta a helyszínt is: a Vadásztermet. Együtt szurkolt továbbá a vetélkedőknek Skuczi Nándor, a Nógrád Megyei Közgyűlés elnöke, Mosonmagyaróvárról dr. Nagy István országgyűlési képviselő, a Földművelődésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára és dr. Árvay István polgármester. S természetesen jelen volt a két ’56-os szervezet vezetője is: Bérczesi Mihályné, a Pofosz Nógrád megyei elnöke és Gábor Józsefné, a Mosonmagyaróvári 1956-os Egyesület vezetője. A zsűri elnöke dr. Bablena Ferenc István, a Nógrád Megyei Közgyűlés alelnöke volt, tagjai: Kimlei Péter mosonmagyaróvári könyvtáros és Sulyok László ötletgazda. Az utóbbi két személy dolgozta ki a vetélkedő feladattípusait és kérdéssorát, az értékelés rendjét.

 

A remek hangulatú, színvonalas versenyen az alábbi eredmény született. Első helyezett lett a Salgótarjáni Bolyai János Gimnázium fiú csapata 54 ponttal (felkészítő tanár: Sóvári László), második ugyanennek az iskolának a leány csapata, valamint a Mosonmagyaróvári Piarista Gimnázium, Általános Iskola és Óvoda 6-os asztalnál ülő vegyes csapata (felkészítő: Nyerges-Zombó Katalin). A harmadik helyet a mosonmagyaróvári Bolyai Jánosról elnevezett középiskola diákjai szerezték meg (felkészítő: Varga Bálint). Negyedik helyen végzett a piarista gimnázium 1-es csapata, s a sort végül – 41 ponttal − a salgótarjáni Táncsics Mihály közgazdasági szakközépiskola diákjai zárták (felkészítő: Petőné Gál Ildikó). Mindamellett az is sikeresnek érezheti magát, aki nem léphetett fel a képzeletbeli dobogóra, hiszen mindenki ismerettel és ajándékokkal gazdagodott, és részese lehetett egy felemelő, okos játéknak. A dobogós helyen végzettek a könyvajándékokon és a 2017-es Pofosz-falinaptáron kívül díszes, szép serleget is kaptak, hogy iskolájuk is emlékezhessen a jövőben az eredményes szereplésre. S ugyanezzel a céllal bekeretezett oklevelet is átnyújtottak a szervezők a résztvevő iskoláknak. A két város polgármestere külön ajándékcsomaggal kedveskedett a partnerváros diákjainak.

 

A vetélkedőt állófogadás zárta a Vadászterem másik, a mérkőzés közben berendezett végében. Minden résztvevő rászolgált az ízes falatokra: a vetélkedők a teljesítményükért, a „szurkolók” pedig a kitartásukért és hűségükért. De ezzel még nem volt vége a programnak. A Salgótarjánt és Mosonmagyaróvárt képviselő jelenlévők ezután megkoszorúzták a Földművelődésügyi Minisztérium falán az 1956. október 25-ei véres sortűz emlékezetére elhelyezett emléktáblát.

 

Végül pozitív érzésekkel és azzal a gondolattal búcsúztak el egymástól a jelenlévők, hogy ez a rendezvény folytatásra érdemes, a kialakult kapcsolatot ápolni és megtartani kell, s lehetőség szerint újabb 1956-os vetélkedőkkel őrizni 1956 szellemiségét, ma is érvényes üzeneteit. Így koronázták meg a salgótarjáni és a mosonmagyaróvári polgárok a forradalom és szabadságharc 60. évfordulóját.

 

 

                                                                                               (sok)

Hi there

Elérhetőségek

Cím: 3100 Salgótarján, Rákóczi út 36. 

Tel.: 06-32/522-520

Email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Website Security Test