Nógrád Vármegye Önkormányzata

A balassagyarmati járás Nógrád megye legfejlettebb régiója. Ez derült ki a megyei TOP 50 vállalkozást felvonultató kiadvány bemutatóján. A rendezvényen elhangzott, hogy Nógrád megye az elmúlt évben több gazdasági mutatóban is javult.

A térség nem tartozik a fejlett régiók közé, de pontosan ezért nagy fejlődési potenciállal bír - hívta fel a befektetők figyelmét Nógrád megyére Tordai Péter, a megyei kereskedelmi és iparkamara elnöke. A szakember úgy látja, Nógrád megye abban a helyzetben van, mint az egyszeri cipőgyár új piaca, ahol az egyik piackutató azt mondja, hogy mivel senki nem jár cipőben, nincs piac, a másik pedig azt, hogy senki nem jár cipőben, így korlátlanok a lehetőségek. Az anekdotát tényekkel támasztotta alá Balla Mihály, Nyugat-Nógrád országgyűlési képviselője, aki szerint bár sokszor azt mondják, hogy Nógrád megye leszakadó térség, a helyben megtermelt ipari volumennek az egy főre eső része az elmúlt esztendőben 559 ezer forint volt, ami valójában az ország középső átlagához közelít. Kiemelkedő ebből a szempontból a balassagyarmati járás, amely nem egy mutatóban lekörözte Salgótarjánt. A megye értékesítésének egyharmada, az export közel fele termelődik ebben a járásban, és az itteni cégek jövedelmezőségi mutatója is javult. A vállalatok tiszta hozamának részét képező adózott eredmény csaknem egymilliárd forinttal emelkedett 2015-höz képest, ennek következtében javult a befektetett tőke felhasználása. További pozitív adat, hogy a megye társas vállalkozásai által foglalkoztatottak több mint ötöde dolgozik a balassagyarmati járásban. A bérek is jelentősen magasabbak itt, mint a megye keleti régiójában; éves szinten 500 ezer forinttal keresnek többet az itt dolgozók, mint Salgótarján környékén. Jók a mutatók a rétsági járásban is: a külföldi tulajdonú cégek jelenléte miatt a megyében itt a legmagasabb az átlagkereset. Az egy főre jutó bér átlagosan 2 millió 430 ezer forint, ami meghaladja a balassagyarmati járás 2 millió 415 ezer forintos átlagát is. 

nograd2hiroldal.hu/

Hi there

Elérhetőségek

Cím: 3100 Salgótarján, Rákóczi út 36. 

Tel.: 06-32/522-520

Email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Website Security Test