Nógrád Vármegye Önkormányzata

XVII. Medves Kupa, nemzetközi téli sporttalálkozó

Idén 17. alkalommal került megrendezésre a Medves Kupa Téli Sporttalálkozó. A Nógrád megyei Salgóbányán ebben az évben közel 100 diáksportoló tehette próbára a tudását öt sportágban.

 

Nagy sikerrel ért véget a XVII. Medves Téli Sporttalálkozó, ahol az idén 12 oktatási intézményből közel 100 tanulásban akadályozott diák vett részt. Erdélyből, valamint a Felvidékről is érkeztek csapatok. Az időjárás sajátosságai miatt némiképp változott a tervezett program. A gyönyörű természeti környezetben megrendezett sporteseményen labdarúgásban, rönkfutásban, váltófutásban, dartsban és ergométeres evezésben mérték össze a tudásukat a diákok.

A nagy hagyományokkal rendelkező háromnapos sporttalálkozó során az ország minden tájáról érkeztek iskolákból tanulók, akik számára a sportversenyek mellett szabadidős programokat is szervezett az eseményt megrendező Fogyatékosok Országos Diák és Szabadidősport Szövetsége, a salgótarjáni Illyés DFE, és a FLÓRA Sportegyesület.

Különleges hangulatot kölcsönzött az eseménynek az ergométeres evezés, ahol a résztvevőknek 500méter kellett „evezniük” minél kevesebb idő alatt.

 

A három nap összetett győztese Cered csapata lett.

 

Murányi Sándor:

Emlékeim szerint 1998-ban a salgótarjáni Illyés Gyuláné Speciálpedagógiai Központ (akkor az volt a neve) munkatársaiból verbuválódott „Flóra” Fogyatékos Gyermekek és Nevelőik Természetbarát és Tájvédelmi Egyesülete nevében kerestük meg levelünkkel az akkor helyettes államtitkárként az ISM-ben dolgozó Szekeres Pált, a volt sikeres párbajtőrvívót.

A ’90-es évek végére a fogyatékos tanulók részére már rengeteg lehetőség és alkalom kínálkozott tehetségük megmutatására, a társakkal való élmény gazdag vetélkedésre. Nem volt ez másként a sport terén sem. Atlétika, foci, és más labdajátékok versenyei egymást érték – nagyon helyesen.

Egyedül téli spottalálkozó nem állt még a mi tanulóink rendelkezésére. Ezt az égető hiányt felismerve fordultunk anyagi segítségért az ISM-hez. Jól tettük. Értő fülekre, érző szívekre, segítő kezekre találtunk. Évről-évre rendelkezésünkre áll a megrendezéshez szükséges anyagi erőforrás. Rendezvényeinken enyhe-, és középsúlyos értelmi fogyatékos, valamint autista tanulók szerepelnek függetlenül attól, hogy szegregált, vagy integrált nevelésben részesülnek iskoláikban.

Tekintettel arra, hogy a magyar nemzet etnikai térképe nem esik egybe a mai kis ország térképével, a kezdetektől törekedtünk rá, hogy rendezvényeinken, határon túli magyarok is részt vehessenek. Rendszeresen érkeznek vendégeink a Felvidékről és Erélyből, de voltak már vajdasági tanulók is nálunk. Sőt, a nemzetiségi hovatartozás sem okoz gondot. jól érzik itt magukat a szlovák gyerekek is.

Állandósuló szállás helyszínné vált a Salgóbányai Medves-Hotel.

Az évek során a fő rendező szerepét átvette a fogyatékosok sportját irányító szervezet Nógrád megyei referense Barna Péter. A háttértámogató neve is változik olykor; hol ISM, hol Fonesz, hol Fodisz, a lényeg állandó: országosan is hiányt pótló téli rendezvényünk népszerű, a szervezők lelkiismeretesek, támogatás mindig kerül, a gyerekek meg boldogok.

Hozzá tartozik az igazsághoz, hogy volt idő, amikor 16-18 csapat vett részt találkozónkon. Ma sajnos, a „KLIKesedés” gyermekbetegségei miatt az intézményi támogatás, az utaztatás nehézkes. No, de felismerve ennek a programnak a jelentőségét, egyre kevesebb lesz a részvételt korlátozó akadály.

A két napos versenyprogram „műsorszámai” az időjárás függvényében eléggé mobilisak, erős kreativitást igényelnek az ötlet-, és házigazdától, Barna Pétertől. Így sor került már havas számokra (szánkóhúzás, lesiklás, csapatcsúszás), vizes számokra (uszodai sorversenyek), sáros számokra (terepfutás, váltófutás), teremsportokra (teke, foci, ergometer).

 

Aki csak egyszer is szippantást vehetett a téli találkozók hangulatából, az bizton állítja, hogy szükség van rájuk, sőt hasznosak gyermeknek, pedagógusnak, kísérőnek, társadalomnak egyaránt.

Hi there

Elérhetőségek

Cím: 3100 Salgótarján, Rákóczi út 36. 

Tel.: 06-32/522-520

Email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Website Security Test