Nógrád Vármegye Önkormányzata

Salgótarján

A nógrádi megyeszékhelyen – ahol a hagyományos emlékfutást is megtartották – közös rendezvényen emlékezett meg az 1956-os forradalomról és szabadságharcról az ellenzéki polgármester és a Nógrád megyei közgyűlés kormánypárti elnöke. Utóbbi, Skuczi Nándor hangsúlyozta, évről évre megtapasztaljuk, hogy a Schirilla György- és a Valiskó Ferenc-kaliberű és -lelkületű sportembereknek mit is jelent 1956, a magyar szabadság és a függetlenség. Végezetül azt kívánta, az 1956-os emlékfutás legyen továbbra is olyan állandó jelképe Salgótarjánnak, mint a lyukas zászló az egész magyar ’56-nak. Fekete Zsolt, a megyei jogú város első embere elmondta: amikor 1956. október 23-ára gondolunk, akkor a mindent elsöprő szabadságvágyra, a bátorságra és a tenni akarásra, a zsarnokság ellen harcoló magyar emberekre emlékezünk, akik az egész világ tiszteletét kivívták maguknak. Az ünnepi beszédek elhangzása után kezdetét vette a 28. alkalommal megrendezett emlékfutás a De­cember 8. tér környékén.

Balassagyarmat

Az 56-os forradalom 63. és a Magyar Köztársaság kikiáltásának 30. évfordulóján rendezett ünnepségsorozat ifjabb Dobó József emléktáblájának felavatásával kezdődött Balassagyarmaton.

– Azt kívánom, Balassagyarmat legyen a jövőben is mindig a példát adó és példát mutató kezdeményezések polgári közössége – hangsúlyozta ünnepi beszédében Csach Gábor polgármester.

A városi megemlékezéshez kapcsolódóan a képviselő-testület ünnepi ülésén átadták a 2019 évi szakmai elismeréseket. Nagy Béláné, a Balassagyarmati Központi Óvoda óvodapedagógusa, Hugyecz Dorián István, a Szent Imre Katolikus Általános Iskola és Gimnázium általános iskolai tanára és Szalay Éva, a Balassi Bálint Gimnázium német nyelvszakos középiskolai tanára Balassagyarmat Kiváló Pedagógusa díjban részesültek. Balassagyarmat Kultúrájáért díjat vehetett át Zolnyánszki Zsolt rendezvényszervező, galériavezető és Bauer József, a Balassagyarmati Zsidó Hitközség elnöke, a Kertész István Alapítvány kuratóriumi elnöke.

Balassagyarmat Egészségügyéért díjat kapott Dr. Vankó Éva, a Dr. Kenessey Albert Kórház megbízott osztályvezető főorvosa és Lotharidesz Tiborné, a kórház gyógyfoglalkoztató szakasszisztense. Ulveczki Edina testnevelő tanár és Hegedűs Henrik újságíró, olimpiakutatót Balassagyarmat Sportjáért díjban részesültek. Balassagyarmat Szociálpolitikáért díjjal jutalmazták Kalmárné Hegedűs Ildikót, a városi bölcsőde nyugalmazott kisgyermekgondozó nevelőjét, valamint Farkas Ildikót, a Szent Erzsébet Idősek Otthona szakácsnőjét. Balassagyarmat Közbiztonságáért díjban részesült Szabó Bernadett kiemelt fővizsgáló.

Szécsény

Az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulójára a szécsényiek együtt emlékeztek és tisztelegtek a forradalom hősei előtt, Stayer László, a város polgármestere mondott ünnepi köszöntőt.

– Egy nemzet olthatatlan szabadságvágya, az elnyomás elleni lázadása, a jövőbe vetett töretlen hite szólította utcára 1956 októberében az embereket – hangsúlyozta a városvezető.

Az ünnepi megemlékezést követően Stayer László és dr. Pifka-Boda Zsuzsanna a város jegyzője átadták Reznicsek Sándornak, a városgazdálkodás dolgozójának és Szadlon Károlynénak, a katolikus iskola technikai dolgozójának a Köz Szolgálatáért díjat.

Bátonyterenye

A Fáy András szakközépiskola udvarán Nagy-Majdon József polgármester osztotta meg gondolatait az egybegyűltekkel, mondván: a magyarság öntudatra ébredéséért vívott véres küzdelmek emléknapja ez.

– E forradalommal és szabadságharccal a magyar nép egy előre nem tervezett felkeléssel hősies kísérletet tett arra, hogy kivívja szabadságát és függetlenségét – mondta.

Rétság

A Szabadságkoncerttel egybekötve tartották meg az 1956-os forradalom és szabadságharc hőseire és mártírjaira emlékező ünnepséget. Beszédében Mezőfi Zoltán, a város polgármestere párhuzamot vont a hatvanhárom évvel ezelőtti események és az 1989-ben történtek között, kijelentette: 1989 velünk élő történelem, ráadásul Rétsághoz örömteli fejlemény is kötődik, hiszen ebben az évben nyilvánították várossá a nagyközséget.

Pásztó

Az ünnepi rendezvényen Pásztó testvértelepülésének, a francia Ruffec városának alpolgármestere, Christian Lepine úgy fogalmazott, hogy a magyar nép történelmének megismeréséből megtudtuk, hogy a magyarok mindig is szenvedélyesen ragaszkodtak a szabadság, egyenlőség, testvériség eszméjéhez.
Ezt követően Farkas Attila polgármester köszöntötte a jelenlévőket. A megemlékezést végezetül koszorúzással, majd fáklyás felvonulással zárták.

Hugyag

1956 decemberében, Salgótarjánban letartóztatták Hadady Rudolf és Hargitay Lajos acélgyári nemzetőrparancsnokokat. Hugyagra szállították őket, ahol az éjszaka folyamán a legkegyetlenebb kínzásokban volt részük, majd másnap az Ipoly partján kivégezték őket. A holttestüket – a fellelhető iratok tanúsága szerint – a hatóságok ismeretlen hullaként tartották számon. A nemzetőrparancsnokok boncolását a balassagyarmati kórházban végezték el. A földi maradványaikat az ottani temetők valamelyikében temették el, azonban a sírhelyüket mind a mai napig nem sikerült megtalálni. Hugyag község önkormányzata és képviselő-testülete – rájuk is emlékezve – ünnepi megemlékezést rendezett az 1956-os forradalom és szabadságharc tiszteletére. A rendezvénynek helyszínt adó 56-os Emlékparkban beszédet mondott Borda Attila polgármester, valamint Bérczesi Mihályné, a Pofosz Nógrád megyei szervezetének elnöke. A rendezvény koszorúzással zárult.

(Forrás: nool.hu)

Hi there

Elérhetőségek

Cím: 3100 Salgótarján, Rákóczi út 36. 

Tel.: 06-32/522-520

Email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Website Security Test