Nógrád Vármegye Önkormányzata

Balassagyarmaton a történelmi Vármegyeháza dísztermében a Nógrád Megyei Önkormányzat ünnepi megemlékezéssel egybekötött közgyűlésével együtt ünnepelte a város lakossága Szent István hallhatatlan művét, az egy és oszthatatlan örök hazát, a független, keresztény európai államot, Magyarországot.

Balassagyarmat

A vármegyeháza dísztermében a Nógrád Megyei Önkormányzat ünnepi megemlékezéssel egybekötött közgyűlésével együtt ünnepelte a város lakossága Szent István hallhatatlan művét, az egy és oszthatatlan örök hazát, a független, keresztény európai államot, Magyarországot.

– Különlegesen felemelő érzés Szent István király napján Balassagyarmaton ünnepelni. Ebben a folyamatosan megújuló, érezhetően történelmi levegőjű városban, ahol értő és érző polgári közösség él, minden adott az ünnep méltóságához – e szavakkal kezdte ünnepi beszédét Skuczi Nándor, a megyei közgyűlés elnöke. Mint arra rávilágított, a történelem folyamán sok névvel illették már ezt a napot, volt nemzeti ünnep, Szent István ünnepe, állami ünnep és az új kenyér ünnepe, valódi alkotmány nélküli időben alkotmány ünnepe. A rendszerváltás után kapta vissza hivatalosan is e nap valódi tartalmát.

Az eseményen Medvácz Lajos, a város polgármestere felhívta az egybegyűltek figyelmét Szent István rendkívüli politikusi képességére, mellyel felismerte, hogy a keresztény hit a biztos alapja a magyar államnak. Az ünnepségen felszólalt Balla Mihály országgyűlési képviselő is, aki hangsúlyozta, a világon mindenütt szétszóródott magyarok augusztus 20-án a magyarságukat ünneplik. Szandai József, a Nemzeti Agrárkamara megyei elnöke ismertette a Magyarok kenyere program részleteit, mellyel a Kárpát-medence magyar gazdái csattanós választ adnak arra a szégyenteljes törekvésre, hogy szembe fordítsák a határon belül és azon túl élő magyarságot. A rendezvény zárásaként a történelmi egyházak képviselői megáldották az új kenyeret és szétosztották a jelenlévők között.

Salgótarján

A városi önkormányzat színes programokkal ünnepelte hazánk születésnapját. Délután a Szent István téren koszorúzással és közös imádsággal emlékeztek államalapító királyunk nagyságára és hitvallására. Utóbbit Németh Judit református és Horváth-Hegyi Ádám evangélikus lelkész, valamint Varga András esperes-plébános vezette. Fekete Zsolt, a város polgármestere beszédében a magyar nép összetartozásának erejét hangsúlyozta.

– Egynek minden nehéz, sokaknak semmi sem lehetetlen! – összegezte a városvezető, aki Szent István király munkásságát és szellemiségét is felelevenítette. Az ünnepség fényét a Zenthe Ferenc Színház művészei emelték zenés műsorukkal. Ezt követően az államalapítás ünnepe a Főtéren folytatódott, ahol az új kenyér megszentelése után a fergeteges koncerteké volt a főszerep. Polyák Lilla és Gömöri András Máté duettje után a várost átjárta a retro őrület: a Happy Gang, a V-tech, a Groovehouse örökzöld slágereit egy emberként énekelte a vendégsereg.

Pásztó

Szent Istvánra emlékeztek a településen. A rendezvény szentmisével, majd a város önkormányzata által alapított díjak átadásával kezdődött, amely során díszpolgári címet kapott Volek György és Illés Rudolf. Elismerésben részesült továbbá Winkler Márta, Oravecz Györgyné, a Pásztói Mentőállomás dolgozói, Baloghné Kanyó Mária, Nagy Gabriella, dr. Szarvas Katalin, Sándorné Karácsondi Julianna, Forstnerné dr. Szabó Irén, Lukács Józsefné, dr. Szalkai Éva, Andó Arián, Várkonyi András, valamint Koós Denton.

Délután Farkas Attila polgármester köszöntötte a résztvevőket, amely során felidézte I. Szent István történelmi tetteit. Később hagyományőrző zenés-táncos műsorokat élvezhettek az odalátogatók, majd színpadra léptek a Pásztói balerinák, amelyet Pál Dénes koncertje, valamint az Erdei Banda előadása követett.

Bátonyterenye-Maconka

Idén ismét összegyűlt a város apraja nagyja a Szent István király ünnepével egybekötött búcsúra, amelynek a városrész első királyunkról elnevezett temploma és annak kertje adott otthont. Az ünnepség szentmisével kezdődött, amelyet Simon Gáspár Balázs Vác-Alsóváros káplánja celebrált. A liturgia körmenettel, majd az új kenyér megáldásával és szegésével ért véget.

Ezt követően Nagy-Majdon József polgármester és Letovai Zoltán alpolgármester is megosztotta az egybegyűltekkel ünnepi gondolatait, majd Dr. Lengyel Tamás jegyzővel közösen átadták a városi kitüntetéseket. A város díszpolgára címet idén dr. Putnoky Benedek Gábornak, a fog- és a szájbetegségek orvosának ítélte oda a helyi önkormányzat. Bátonyterenyéért kitüntetést kapott közösségi kategóriában a North Patrol MC bátonyterenyei motoros klub, míg személyek kategóriában ezt az elismerést a város elöljárói dr. Lipták Valéria háziorvosnak, Katona Károlyné gyógyszertári asszisztensnek és Bedőné Nagy-Vas Éva köztisztviselőnek nyújtották át. A város szolgálatáért díjat kapta Gergely Annamária, a rendőrkapitányság századosa és Horváth Sándor Józsefné, a városi bölcsőde nevelője. A város érdekében végzett tevékenységéért polgármesteri ajándéktárgyban részesült Ligetvári Gyuláné, Kovácsné Mihok Lenke, Salamonné Bodor Ágnes, Maruzs-Molnár Ágnes, Gál András, valamint Orosz István. Végül a Maconkai Aranyalma Hagyományőrző Egyesület elnöke, Orosz Tamás átadta a Maconkáért emlékérmet: idén Kecskés Margit vehette át.

Az ünnepi műsor után a szórakoztató programoké volt a főszerep, így az ebéd ideje alatt Sulyok Zoltán nótái szóltak, majd színpadra léptek a Maconkai felnőtt, a Rozmaring gyermek, illetve a tari Kontyvirág Táncegyüttes tagjai is. Ezután tovább fokozták a hangulatot a búcsú sztárvendégének – az Apostol együttes – közkedvelt dallamai, amelyeket további zenés előadások követtek az estébe nyúlva.

Szécsény

Augusztus 20-án délelőtt ünnepi szentmisével kezdődött a városi ünnepség. A misét Kardos Csongor atya, Szécsény plébánosa celebrálta. Azt mondta: Szent István királyunkat ünnepeljük, a szent misén kérjük királyunk közben járását, hogy hűek maradjunk ahhoz az örökséghez, amit neki köszönhetünk. A szertartás végén megáldotta és megszentelte az új kenyeret.

– Hálát adunk mindazoknak, akik szántottak, vetettek, arattak, őröltek, sütöttek, hogy az illatos ajándék, a kenyér mindennap az asztalunkra kerüljön. Kérünk Urunk, áldd meg kenyerünket, hogy hittel és lélekkel fogyasztva, Neked és testvéreinknek hálát adva testünk, lelkünk gyarapodására szolgáljon!

Az ünnepség a templom melletti Szent Erzsébet téren, Szent István emlékművénél folytatódott. A Himnusz elhangzása után a város, a pártok, intézmények, civil szervezetek, a fegyveres testület képviselői elhelyezték a megemlékezés koszorúit az emlékműnél.

– István királyunk az államszervezet kiépítésével párhuzamosan megszervezte a magyar keresztény egyházat. Az uralkodónk szentté avatásának évfordulójára emlékezünk minden év augusztus 20-án – mondta Stayer László, Szécsény polgármestere.

Beszédében szomorúan állapította meg, hogy a keresztény egyház normáit sokan már nem tartják magukra nézve kötelezőnek, sem szóban, sem tettben.

(Forrás: nool.hu)

Hi there

Elérhetőségek

Cím: 3100 Salgótarján, Rákóczi út 36. 

Tel.: 06-32/522-520

Email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Website Security Test