Nógrád Vármegye Önkormányzata

Napelemes parkot adtak át pénteken a nyugat-nógrádi Szügy községben, a hétmilliárd forintos beruházás tízezer család villamosenergia igényét képes biztosítani. A park beruházója a kassai Radix Union napelemgyártó és a Greentechnic Hungary Kft., a Magyar Napelem Napkollektor Szövetség alapító tagvállalata.

Kiss Ernő, a szövetség elnöke, a Greentechnic ügyvezető igazgatója a rendezvényen elmondta: a 35 hektáros, 33 darabos, 500 kilowattos, összesen 16,5 megawattos napelem park első üteme készült el; 18 napelem sor a próbaüzem után már termel, a létesítményt teljes egészében egy hónap múlva építik ki. A napelemes park üzemeltetésére, karbantartására öt-hat embert alkalmaznak.

Hozzátette: a szügyi lesz Nógrád megye legnagyobb napelemes parkja, de hamarosan elkezdik egy még nagyobb, 40 darabos park építését Mátraverebély-Bátonyterenye térségében 40 hektárnyi területen, és az a park 25 ezer családot lát majd el villamosenergiával.

Az átadó ünnepségen részt vett Szili Katalin miniszterelnöki megbízott, a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács tiszteletbeli elnöke is. Felidézte, hogy közel 25 éve adták át Szügyben az – akkor Magyarországon újdonságnak számító -, első, gyökérzónás szennyvíztisztító telepet.

Kitért arra, hogy Magyarország energiafogyasztásában már közel 14,5 százalék a megújuló energia felhasználása, Magyarország ezzel teljesítette a kitűzött célt, és hozzájárul ahhoz, hogy Európa 2020-ra teljesíthesse a 20, illetve 2030-ra a 32 százalékot.

Szili Katalin szólt arról is, hogy az Országgyűlés 2013-ban elfogadta a hosszútávú fenntartható fejlődés keretstratégiát, amelynek megvalósulásáért egyaránt tenniük kell az önkormányzatoknak, a kormánynak, a gazdasági és civil szervezeteknek, és a családoknak is. Ennek jó példája a szügyi beruházás – tette hozzá.

(Forrás: nool.hu)

Hi there

Elérhetőségek

Cím: 3100 Salgótarján, Rákóczi út 36. 

Tel.: 06-32/522-520

Email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Website Security Test