Nógrád Vármegye Önkormányzata

Több ízben is számot adtam már a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) Nógrád megyét érintő aktuális kérdéseiről, a megvalósítás legfontosabb szakaszairól, az újabb és újabb nyertes projektekről.

A 2014-2020 európai uniós támogatási időszak „félidei” eredménye, hogy az eredeti 41 milliárdos megyei TOP keret gyakorlatilag teljes egészében felosztásra került a kedvezményezettek javára. Most az ún. „maradvány források” felhasználása céljából újranyitott felhívásokra beérkezett támogatási kérelmek elbírálása történik. A Regionális Operatív Programok Irányító Hatósága arról tájékoztatott és azt az örömhírt szeretném megosztani a megye lakosságával, hogy 6 nógrádi pályázat esetében született támogatói döntés 615 millió forint vissza nem térintendő támogatásról.

A mostani támogatói döntéseknek köszönhetően:

  • Az „Ipari parkok, iparterületek fejlesztése” című felhívásból Pásztó és Mátraszőlős önkormányzatai részesültek vissza nem térítendő támogatásban, összesen 247 millió forintot meghaladó mértékben.  A forrásból olyan beavatkozások valósulhatnak meg, amelyek a térség termelő vállalkozásainak versenyképességét támogatják azáltal, hogy korszerű infrastruktúrát és vonzó szolgáltatásokat biztosítanak a cégek betelepedéséhez, illetve működéséhez.
  • A „A foglalkoztatás és az életminőség javítása családbarát, munkába állást segítő intézmények, közszolgáltatások fejlesztésével” konstrukcióból Nógrádmegyer Község Önkormányzata és a balassagyarmati székhelyű „Lamenda Alapítvány” kapták meg a lehetőséget a támogatási kérelmeik tárgyait képező gyermek intézményeik minőségi fejlesztésére, közel 113 millió forint támogatásból.
  • A „Zöld város kialakítása” felhívás forrásának segítségével Pásztó Város Önkormányzata további városrehabilitációs projektet indíthat 190 millió forint támogatási összeggel.  A program keretei között, közösségi és sport programok megvalósítására is alkalmas városi aktív rekreációs tereket fognak létrehozni Mátrakeresztes és Hasznos városrészekben.
  • Továbbá megvalósulhatnak Mátranovák községben olyan közlekedésfejlesztési intézkedések, melyek a biztonságos és fenntartható közlekedési módok feltételeinek megteremtésével jelentősen hozzájárulnak az élhető települési környezet kialakításához. Erre 65 millió forintot meghaladó összeget fordíthat a település, a „Fenntartható települési közlekedésfejlesztés” konstrukció forrásának jóvoltából.

 

A nyertesek a hivatalos értesítést a mai napon fogják megkapni, s rövidesen megkezdődhetnek a projektekben foglalt programok megvalósításai.

A sikeres pályázatokhoz ezúton is gratulálok, s egyben köszönetemet fejezem ki az érintett szereplőknek a hatékony együttműködésért!

A jövőre nézve azt szeretném elérni és ennek érdekében meg is teszek minden tőlem telhetőt, hogy további - az eredeti 41 milliárdos megyei kereten felüli – TOP források érkezzenek megyénkbe. Ennek most jó esélyét látom és remélem, hogy a jövőben az e területen elért eredményekről számolhatok majd be Nógrád megye lakosainak.

Salgótarján 2019. április 4.

 

 

                                                                               Skuczi Nándor

                                                                  a Nógrád Megyei Önkormányzat

                                                                            Közgyűlésének elnöke

Hi there

Elérhetőségek

Cím: 3100 Salgótarján, Rákóczi út 36. 

Tel.: 06-32/522-520

Email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Website Security Test